Kellemes környezetben, egy új, nyitott uszodában rendezték meg a fogyatékkal élő úszók idei Európa-bajnokságát. Az olaszországi viadalon tarolt a kaposváriakra épülő magyar válogatott.
- A legeredményesebb európai csapat voltunk, normál létszámban. Egy női váltót és két fiút vittünk ki, ehhez képest ez a 8 egyéni aranyérem és az 5 váltó női érem, a nyolc második és a hat harmadik hely nagyon jó eredménynek számít - mondta Kovácsné .

Tapolczai Viktória újra a régi formáját hozta, és ez az elért eredményeken is meglátszott.
- A felkészülés jól sikerült. Egyéniben 200 háton nyertem, Európa-bajnok is lettem és a nyílt versenyt is megnyertem. 100 háton szintén aranyérmet szereztem. Nem volt könnyű, mert ott voltak a hongkongiak, akik elég jól tudnak úszni - mondta Tapolczai.

A 20 éves Széchenyi András alaposan kitett magáért: egyéniben hat aranyat hozott haza, és még további érmeket is szerzett. A somogyi sportoló azt mondja: ezután már nincs megállás.

- Idén még augusztusban elmegyünk Hollandiába a vb-re, most arra készülünk - mondta Széchenyi.
A kaposváriak 2012-ig biztosan folytatják, ekkor rendezik ugyanis Londonban a paralimpiát. Az értelmileg sérülteket a hosszú számüzetés után visszafogadták, így a fiatalok újabb kihívás előtt állnak.

- Jó is ez az eredmény és rossz is, mert magasra tettük a mércét. Innen egyenes út vezet a paralimpiai részvétel felé. Nem szeretnénk leállni addig, szeretnénk ott lenni - mondta Kovácsné.

Az edzőnő hozzátette: ha eddig volt is bizonytalansági tényező, az mostanra megszűnt. A három kaposvári, Tapolczai, Széchenyi és Csoszor Gábor jelenleg a magyar csapat legbiztosabb tagjainak számít. Ők szerezték a legtöbb érmet és ők úszták a legjobb eredményeket is. Ha így dolgoznak ezután is, 2012 az ő évük lehet.

Címkék: Széchenyi András, Csoszor Gábor, Kovácsné Solymossy Mária, Tapolczai Viktória, Bárczi DSE, sport