A szabadidős sportprogram-sorozat szervezői az elmúlt évekhez hasonlóan szombatonként várják a mozogni vágyókat Somogy, Veszprém és Zala megye Balaton-parti strandjain, augusztus 21-én pedig a vonyarcvashegyi sporttalálkozóval zárul majd a nyári szezon.

- Az elmúlt hat évben kialakult egy jól működő rendszer – mondta Bartsch János ötletgazda, programigazgató. – Tavaly, a programsorozat kapcsán 373 szervezett sportrendezvényen több mint 38 ezer főt regisztráltak a helyi szervezők. Az idén már nincs új belépő település: ugyanúgy, ahogy tavaly, 34 település 40 strandján várják majd a mozogni vágyókat ezen a nyáron is. Hat olyan település van, amely két-két stranddal szerepel a programban: Balatonfüred, Badacsony, Keszthely, Fonyód, Balatonszemes és Balatonszárszó. Ahogy ez már megszokottá vált, június közepétől (19-től) augusztus közepéig (14-e), szombatonként, 13 órától lehet szervezett keretek között sportolni.

- Milyen célokkal indították útnak ezt a programsorozatot annak idején?

- A programsorozatot a Balaton Fejlesztési Tanács 2004-ben, kilenc Balaton-parti település részvételével indította útjára. Évenként újabb és újabb települések csatlakoztak a rendezvénysorozathoz, körbeértük a Balatont, örömteli és látványos volt a fejlődés. A rendezvénysorozattal célul tűztük ki a települések strandjain a sportlétesítmények fejlesztését, újabb sportolásra alkalmas helyek kialakítását, vízben is használható sporteszközökkel való ellátását, a pályák felszereltségének korszerűsítését és a sportprogramok kínálatának bővítését.

- Mekkora sikerrel járt ez a munka?

- Ma már a 34 település 40 strandján legalább egy „röplabdapályányi” homokos terület van, de vannak olyan strandok is, ahol egy időben akár három-négy, komolyabb szintű versenysport-esemény rendezésére is alkalmas homokos pálya alakítható ki. Ezek a pályák strandkézilabda, strandfoci és strandröplabda mérkőzések játszására egyaránt alkalmasak. Több strandon is megtalálható streetball pálya, tollaslabda, lábtenisz és petanque pálya és minden strandon vannak vízben is elhelyezett, sportolást szolgáló eszközök. Idén is sikerült folytatni az eszközhálózat bővítést: a három megyében, összesen 17 strandon helyeztünk el új eszközöket. A Veszprém megyei strandok közül Balatonederics, Szigliget, Badacsonytomaj mindkét strandja, valamint Ábrahámhegy, Révfülöp, Balatonszepezd, Zánka, Tihany, Balatonfüred, Balatonfűzfő, a Zala megyei strandok közül Keszthely és Vonyarcvashegy, a Somogy megyei strandok közül pedig Balatonberény, Balatonfenyves, Balatonboglár és Szántód kapott eszközöket. Többségében hárompalánkos vízi kosárlabda szettet helyeztünk el, melyek reményeink szerint népszerűek lesznek a strandolók körében. Több településen terveznek a jövőben strandfelújítást, például Balatonfűzfőn, Révfülöpön. Az idén új pályát avattak Csopakon, Balatonfenyvesen. Ebben az évben minden résztvevő strand kap néhány új strandfoci-labdát és strandröplabdát is. A folyamatosan javuló feltételeknek is köszönhetően az országos sportági szövetségek idén is strandfoci, strandröplabda és strandkézilabda sportágakban a Balaton-parti strandokon rendezik sorozataik egy részét, elődöntőiket, döntőiket.

– Hogy alakul a pontos menetrend?

- Június 19-én, szombaton lesz az első olyan nap, amikor a strandokon kialakított sportpályákon, a részt venni szándékozók igényeinek és a helyi lehetőségeknek megfelelően kispályás foci, strandröplabda, strandkézilabda, tollaslabda, lábtenisz, petanque, valamint a vízben űzhető sportágakban lesz lehetőség versenyek szervezésére, indítására. Egészen augusztus 14-ig, minden szombaton ez a menetrend, a programok egységesen 13 órakor kezdődnek majd. Jó tudni, hogy a hét többi napján a strandra látogatók és sportolni szándékozók szabadon, kedvük szerint használhatják a pályákat. Augusztus 21-én, csakúgy, mint az elmúlt években, Vonyarcvashegyen, a Lido strandon zárul az idei programsorozat, ahol szándékaink szerint mind a 40 strand egy-egy kispályás foci, strandröplabda és streetball csapattal vesz részt a VII. Mozdulj Balaton Sporttalálkozón.

- Kiválasztották-e már a helyi szervezőket?

– Többször egyeztettünk a települések polgármestereivel, hiszen a kiválasztás közös feladatunk. Örömmel számolhatok be arról, hogy a legtöbb helyen ugyanazok lesznek a szervezők, akik korábban. A negyven strand közül mindössze hat helyen változott a szervező személye, így összességében elmondható, hogy stabil ez a gárda. A többség a programsorozat elindulása óta végzi ezt a fontos feladatot: május végén, szokás szerint Alsóörsön és Balatonbogláron készítettük fel őket.

- A Balaton mellett pihenők honnan szerezhetnek információt a programsorozatról?

– Évek óta működtetjük honlapunkat (www.mozduljbalaton.hu), melyen a legfontosabb tudnivalók (időpontok, sportágak, strandok, helyi szervezők és elérhetőségük stb.) megtalálhatók, illetve az elmúlt évek film- és képanyagát is megtekinthetik. A három megyei napilap az előző évek hagyományainak megfelelően a hétvégi sportajánlókban idén is közli a résztvevő településeket, illetve strandokat. Több helyi rádió és televízió ugyancsak segít informálni a strandolókat. A településekre több ezer, magyar és angol nyelvű szórólapot is eljuttattunk, hogy minél több ember értesüljön a programsorozatról, és minden strandon lesznek információs plakátok is. A programok helyszínén tájékoztatókat is elhelyezünk a sporteszközök használatáról, a biztonság jegyében pedig a honlapon kaphatnak információkat az érdeklődők a strandolás során betartandó legfontosabb előírásokról. Reméljük, az időjárás is kegyeibe fogadja a rendezvényeket, és sokaknak szerez örömet a részvétel. Nevezési díj továbbra sincs, akik jól szerepelnek, ezúttal is érmet kapnak majd minden egyes hétvégén, a Sporttalálkozó legjobbjai pedig számos ajándékkal gazdagodnak.

mozbal1

A 2010-es Mozdulj Balaton programsorozatban résztvevő települések: Ábrahámhegy, Alsóörs, Badacsonytomaj (két stranddal), Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonberény, Balatonboglár, Balatonederics, Balatonfenyves, Balatonföldvár, Balatonfüred (két stranddal), Balatonfűzfő, Balatongyörök, Balatonkenese, Balatonlelle, Balatonmáriafürdő, Balatonőszöd, Balatonszárszó (két stranddal), Balatonszemes (két stranddal), Balatonszepezd, Balatonudvari, Balatonvilágos, Csopak, Fonyód (két stranddal), Gyenesdiás, Keszthely (két stranddal), Révfülöp, Siófok, Szántód, Szigliget, Tihany, Vonyarcvashegy, Zamárdi, Zánka.

Címkék: mozdulj balaton, szabadidősport, sport