A vuvuzela eddig a dél-afrikai stadionok jellegzetessége volt, két világbajnoki mérkőzés után pedig az egész világ megismerte. A leginkább darázskürtként fordítható, bantu nyelven lepatata egy egyszerű levegőkürt. Korábban ónból, ma pedig már műanyagból készítik a körülbelül egy méter hosszúságú zajkeltő eszközt. Hangszernek nem neveznénk, mivel, ha több ezer szurkoló fújja,rendkívül idegesítő tud lenni. Egy darázs vagy méhraj zümmögéséhez hasonlítható.

A FIFA egy időre be is tiltotta a használatát, mivel a hangja indokolatlanul idegesíti a játékosokat és a nézőket egyaránt. Nem utolsó sorban, a fanatikus szurkolók egymás csépelésére is használták a dudát. 2008-ban ezt a tiltást feloldották, így a Konföderációs-kupán és a világbajnokságon is használhatók az eszközök.

A dél-afrikai futballrajongók szerint a vuvuzela hangja nélkül nincs mérkőzés, ez adja a hangulatot a lelátón. Ezzel valószínűleg csak ők vannak így...

 

A vuvuzela (más néven: darázskürt) (bantu nyelven: lepatata) egy dél-afrikai levegőkürt. Körülbelül egy méter hosszú, általában futballmérkőzéseknél fújják a rajongók.

Címkék: vuvuzela, VB NYOLCAS, labdarúgás, sport