Vendes

Az elmúlt hétvégén Port Vendres-ben rendezték meg Franciaország idei első triatlonversenyét. A helyszín tökéletes volt, Franciaország déli tengerpartján, a francia-spanyol határtól mintegy 20 km-re fekvő kisváros adott otthont a viadalnak. Gréta bizakodó volt, mert eljött az első alkalom, hogy kiderüljön, miként sikerült a felkészülése. A rajtlista elég impozáns volt, az egy hete a spanyol triatlon bajnokságban második helyezést elérő versenyző mellett, németek és egy új-zélandi versenyző is rajthoz állt.

Majdnem 300-an rajtoltak egyszerre, nők és férfiak, a csupán 15,2 fokos öbölből, hogy megkezdjék az 1500 méteres úszást. A hölgyek közül elsőként, de figyelemre méltó, hogy összetettben hatodik pozícióban érkezett a depoba Gréta. Ezt követte – elmondása szerint – élete legnehezebb biciklis pályája. A verseny szabályoknak megfelelően nem lehetett bolyban haladni, mindenkinek egyedül kellett teljesíteni a 44 km-t. Ez a szabály eltér a világversenyeken alkalmazott szabályoktól, ahol ez engedélyezett. A szervezőknek – mint utóbb kiderült – jó okuk volt a szabály szigorú betarttatására, mivel a bicikli pálya egy oda-vissza körből állt, ahol a francia-spanyol határ egykori határátkelője volt a fordító. A pálya során nem volt ritka – az itthon szinte ismeretlen – több mint 15%-os emelkedő és a tengerpart sajátosságából adódó folyamatos szerpentin. Sajnos a biciklit követően Gréta visszacsúszott a 8. helyre a hölgyek között.

A futáson, ami szintén nem volt mentes az emelkedőktől – 5 km fel a hegyre, majd 5 km lejtő a célig – sikerült visszaelőzni pár riválisát, így a felnőtt hölgyek között az előkelő 2. helyezést szerezte meg. Elmondása szerint nagyon büszke erre a teljesítményre, mert az idei alapozásban eddig az úszásra és a futásra helyezte a nagyobb hangsúlyt, aminek meg is lett az eredménye. A biciklis pálya hatalmas élményt nyújtott a fiatal versenyzőnek, aki szokhatta a nehéz terepet és kitérőt tehetett a triatlon versenyektől eltérő, inkább a kerékpáros versenyekről ismert időfutamokhoz.

Címkék: triatlon, sport