A románok meglepően jó, a mieink a reméltnél némileg gyengébben játszottak, de óriási küzdöttek, és megérdemelten nyertek 3:1 arányban. Együttesünkben négy kaposvári fiatal is helyet kapott.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Kelemen István kedden szűkítette keretét. Két center és egy feladó, név szerint Vajda Tamás, Jan Johansson és Szűcs Ákos nem került be a csapatba. Bennmaradt tehát két liberótípusú játékos, Pápai Péter és Deák Márk. Az edző ezt az elvártnál jelenleg labilisabb nyitásfogadás stabilizálásával indokolta. Közülük nem a korábban alapembernek számító Pápai, hanem az együtteshez tavaly ősszel csatlakozó kaposvári Deák kezdett a Románia elleni nyitómeccsen. Ütőposzton Dávid Csanád és Gergye Roland közül utóbbira, a kaposváriak röplabdázójára voksolt a tréner, a bokasérüléssel bajlódó Baróti Árpád helyett pedig Lesznyik Károly lépett pályára.

Az első játszmában minden csapatrészben és játékelemben csődöt mondott a magyar válogatott, és a románok 25:12(!) arányban nyertek. A folytatásban legalább küzdött, akart a magyar válogatott, de ez nem társult jó játékkal. A románok továbbra is sokkal összeszedettebbek voltak és egy ideig magabiztosan tartották előnyüket (9:12). Baróti Árpád sokat vállalt, az ő ütésével egyenlített Magyarország (12:12), majd Csányi Dániel blokkjával a meccs során először a vezetést is átvette (14:13). Hatalmas akarattal, elszántsággal játszott csapatunk, és küszködve, nyögve-nyelve, csúszva-mászva tartotta vezetését (16:14). Egy remek ütés és egy látványos blokk után Virgil Rau időt kért és cserélt, de a hazaiak kiváló sorozatát nem tudta megszakítani (14:19). Egyre megnyugtatóbb volt a mieink teljesítménye és eredményessége (17:22). A végén a szerencse is a magyarok mellé szegődött, a román kapitány cserékkel próbálkozott, Kelemen István pedig időt kért, mert a hajrában megakadt a csapata (19:22). Románia már nem tudott több pontot szerezni ebben a periódusban, a rettenetes első felvonás után összesítésben egyenlített Magyarország (25:19, 1:1).

A második részhez képest nem változott a játék képe a harmadik szettben, az óriási elszántsággal küzdő, és egyre hatékonyabban röplabdázó magyarok néhány ponttal jobban állta. A második technikainál már néggyel vezetett csapatunk (16:12), és a lendület tovább tartott (19:13)! Megtörte ellenfelét a házigazda, amely a hajrában gyönyörű megoldások révén növelte előnyét (23:15), és simán nyert, ezzel összességében átvette a vezetést (25:16, 2:1).

Rendezték a soraikat, és gyors, kombinatív játékkal elléptek a románok a negyedik periódus elején (3:5, 5:8). A folytatásban úgy tűnt, hogy a meccs legelejéhez hasonlóan megint összeszakadt a magyar válogatott. Kelemen István időt kért (7:12), de az újra szárnyaló román együttes lendületét nem tudta megtörni (10:14). Döcögött a mieink játéka rendesen, a fiatalok nem tudtak túllendülni apróbb hibáikon, pontatlanságaikon, nem tudtak új lendületet venni. Virgil Rau időt kért (15:17), a helyzet a folytatásban nem változott, ezért Kelemen Istvánnak is rövid pihenőt kellett kérnie (17:21). Felzárkózott Magyarország (19:21), majd egy újabb román időkérés után a csapatkapitány, Dorcsák Lajos centerblokkja és Baróti Árpád bombaütése hozta vissza a mieink reményeit (22:22). A rendkívül izgalmas hajrában Romániának játszmalabdája volt, de a mieink Kaszap Tamás átvarázsolt labdájával és egy blokkal fordítottak, majd egy újabb Baróti Árpád újabb hibátlan támadásával megnyerték a meccset (26:24, 3:1).

Junior Európa-bajnoki selejtező, férfiak, D-csoport, Dunaújváros

1. forduló

Magyarország-Románia 3:1 (-12, 19, 16, 24)
100 néző. Játékvezetők: Hakkarainen (finn), Hulka (ukrán) 
Magyarország: Kaszap, Dorcsák, Csányi, Gergye, Lesznyik, Babanyecz. Csere: Deák (liberó), Dávid Cs., Baróti. Edző: Kelemen István, Tomanóczy Tibor 
Románia: Popovici, Raileanu, Zaha, Olteanu, Cuciureanu, Veber. Csere: Balog (liberó), Kis, Peter, Tarta, Georgescu, Zahar. Edző: Virgiliu Rau

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 1:8, 4:15, 7:19, 11:23. 2. játszma: 6:8, 14:13, 15:19, 19:23. 3. játszma: 8:7, 14:11, 22:15. 4. játszma: 5:8, 10:14, 17:21, 22:22, 24:24

(forrás: hunvolley.hu)

Címkék: röplabda, sport