A magyar sport nehéz helyzetben van, de az összefogás segíthet - ezt mondta Gyulay Zsolt az idei Somogyi Sportgálán. Szöul kétszeres olimpiai bajnoka, a Magyar Olimpiai Bizottság egyik alelnöke úgy gondolja, hogy a kajak-kenu a következő nyári játékokon is a legeredményesebb magyar sportág lesz. Ha minden a tervek szerint alakul, somogyi sportoló is rajthoz állhat majd Londonban, a kenusok mezőnyében.

Gyulay Zsolt az 1988-as szöuli nyári olimpia egyik hőse volt, napjainkban pedig az MTK szakosztály-igazgatója és sportvezető: a Magyar Olimpiai Bizottság egyik alelnöke.

- Én azt hiszem, a MOB egy nagy társadalmi szervezet, sok olimpiai bajnokkal. Az új elnökségbe is sokan kerültek be, ez jót tesz - fogalmazott Gyulay. - Nem azért, mert egy olimpiai bajnoki cím automatikus belépőt jelent, de aki nyert olimpiát, és vannak gondolatai a sporttal kapcsolatban, az legyen ott.

A népszerű sportember a közelmúltban a Somogyi Sportgála díszvendége volt, és elárulta: nem szakadt el szeretett sportjától, a kajak-kenutól.  

- Gyakorlatilag a szakembergárdánk nagy része külföldön dolgozik, ezt a tendenciát meg kellene állítani és visszafordítani. A sportágban nagy tartalékok vannak, rengeteg gyermek kajakozik. A nagyegyesületek viszont igen nehéz helyzetben vannak. Azt hiszem, a kajak-kenu 2012-ben is a legeredményesebb sportágunk lesz - tette hozzá.

Gyulay Zsolt azt mondja: az összefogás sokat segíthet a magyar sport jelenlegi nehéz helyzetén. Azt hiszem, az elmúlt 7-8 év a magyar sportnak nagyon nehéz volt. Azt lehet látni, hogy a sportminisztérium megszűnése óta a sportirányítás leépült. Most egy 24 fős szak-államtitkárság foglalkozik a sporttal, és a MOB mozgási területét is megnyirbálták. Ezen változtatni kell. Fontos, hogy a sportban dolgozók öszefogjanak, és ez megváltoztatja a magyar sport helyeztét.

A MOB alelnöke közelebbről is megismerte a somogyi sport legjobbjait, és úgy nyilatkozott: reméli, hogy minél többen eljutnak majd a londoni olimpiára. A jelenlegi eredméynek alapján erre több sportoló is esélyes, így például az öttusázó Gyenesei Leila, a kenus Sáfrán Mihály és a lovastusázó Egyed László is.

Címkék: Gyulay Zsolt, sport