A Kapospont Kupán amatőr játékosok szerepelhetnek, a selejtezők után négyes döntőben dől el a végső helyezések sorsa. Az eseménnyel kapcsolatban kollégánk a szevező egyesület elnökségi tagját,
Böröczi Zoltánt kérdezte.

- Hogy jött az ötlete ennek a tornának?
- Egyesületünk hat esztendeje alakult, elsősorban az amatőr futball felkarolása miatt. Célunk a szabadidős sport, a diáksport és az amatőr sport felkarolása volt, igyekeztünk az elmúlt időszakban ennek eleget tenni. A városi kispályás labdarúgást a hatodik szezon óta működtetjük, a szabadtéri küzdelmeket és a terembajnokságot is beleértve. Nagyon sok mindenben előre léptünk, de persze vannak még céljaink és elképzeléseink, milyen irányban lehetne még tovább fejlődni. A Kihívás Napjában is tevékenyen részt veszünk évek óta, továbbá szünidei sportprogramokat is szerveztünk már a középiskolás korosztálynak 6-8 sportágban. Ezúttal a műfüves játékteret és a futsal szabályait szeretnénk megismertetni a 14-18 éves korosztállyal, továbbá egészséges rivalizálást, versenylázat szeretnénk kialakítani ebben a sportágban is a középiskolák között. Van azonban egy nem titkoltan önző szándékunk is, lassan generációváltás kellene a városi bajnokságban is, és számítunk arra, hogy a közeljövőben többen kedvet kapnak ezen a kupán felbuzdulva, hogy szerepeljenek a bajnokságainkban és rendszeresen sportoljanak, tehát magunknak is szeretnénk egyfajta jövőbeli bázist biztosítani.

- Hogy fogadták a középiskolák az ötletet?
- A legtöbben pozitívan, természetesen a testnevelőket nem kell noszogatni, ha sporteseményről van szó, rajtuk nem múlik a fiatalok sportolása. Az intézményvezetők egyrésze anyagi problémákra hivatkozott, manapság már a néhány ezer forintos nevezési díj kifizetése is gondot okoz iskolaszinten, még nagyobb intézmények esetében is. Ez viszont nem lehet akadálya a szereplésnek, így rugalmasan mindenhol megoldottuk a problémát, és biztosítottuk a szereplést a középiskoláknak. Természetesen a sport iránt elhivatott igazgatóknál meg sem kellett indokolni, hogy miért fontos egy ilyen tornán való részvétel, másutt kicsit győzködni kellett az iskola vezetőjét, de senki nem volt alapból elutasító. Ennek ellenére akad olyan középiskola, amely nem indít együttest, ahol kevés a fiú, ott ez érthető is, ahol azonban nagyobb intézményről van szó, vagy megoldható lett volna a szereplés, ott sajnálattal vettük, hogy kimaradnak az eseményből. Talán legközelebb ők is kedvet kapnak.

- Mit kell tudni a versenykiírásról?

- A legfontosabb, hogy ez a torna elsősorban amatőr sportolóknak lett kiírva, akik NB-s utánpótlás-, vagy esetleg már felnőtt bajnokságban játszanak, azok nem vehetnek részt a Kapospont Kupán. Akik hetente négy-öt edzésen szerepelnek, és hétvégente meccselnek, le vannak eléggé terhelve, ők mozognak megfelelő mennyiségben és minőségben. Akik megyei bajnokságokban játszanak, vagy csupán hobbiból futballoznak, baráti közösségekben rúgják a lasztit, őket céloztuk meg elsősorban. Teret szeretnénk nekik is adni, hogy megmutassák magukat, megmérettessék magukat, és kedvet kapjanak a rendszeres sportoláshoz.

Üdvözöljük a Kapos Kupát, ahol nagypályán minden esztendőben összecsapnak a város középiskolái, mi viszont azt szerettük volna, ha ezúttal azok kapnak főszerepet, akik eddig nem kerültek a tűz közelébe. Ráadásul azáltal, hogy nem játszhatnak a nagypályás "spílerek", kiegyenlítettebbek lesznek az erőviszonyok, esélye lesz a sikerre a kisebb iskoláknak, illetve a nem sportcentrikus iskoláknak is. Nem mernék esélylatolgatásba bocsátkozni, az biztos, nem úgy, mint a Kapos Kupán, ahol azért évek óta ugyanazok az iskolák viszik a prímet. Nem beszélve arról, ez más játék, itt azok érvényesülnek jobban, akik a kispályás futballt játsszák ügyesebben, és ez a bázis nem mindig azonos a nagypályán eredményes labdarúgókkal. Amúgy a klasszikus kispályás szabályok érvényesülnek, a futsal szabálytalanság-számlálója viszont működni fog, a hatodik fault büntetőt ér, ezáltal sportszerűbb küzdelmeket várunk.

Az érdeklődők március 23-án és 30-án 9 órától kora délutánig követhetik figyelemmel a mérkőzéseket, a döntőket pedig április 13-án, 10 órától rendezzük. A Városi Sportcsarnok műfüves pályáján zajlanak az ütközetek, a létesítmény vezetése mindenben partnernek bizonyult és segítette a szervezést, ezúton is köszönjük nekik, mint ahogy a városnak is, hogy anyagilag segítette az eseményt.     

Kiss Ernő

Címkék: Kapospont kupa, teremlabdarúgás, kispálya, sport