Bár a kormány szerint aláírhatja az MFB a sávolyi motorpálya hitelszerződését, ennek ellenére ez szerdáig sem történt meg, bár korábban ezt a Balaton Fejlesztési Tanács szocialista elnöke ezt bizton állította. Suchman Tamás azt nyilatkozta a nol.hu-nak, hogy nem tartja presztízsveszteségnek, hogy az általa mondott határidőig nem írták alá a támogatási szerződést. A kormányszóvivő szerint erre akár a napokba sor kerülhet.

A kormány úgy véli, hogy a sávolyi MOTO GP pálya fontos beruházás, amely az ország imázsát növeli és élénkíti a gazdaságot.

A beruházó mintegy 25 milliárd forintot szánna a kivitelezésre. Azonban jelentős állami támogatást is kért. A Társaság a Szabadságjogokért alapítvány úgy véli, hogy a 15 milliárdos MFB-hitel visszafizetése nem garantált. Ráadásul a kormány 25 évig vállalja, hogy a licenszdíjat fizeti, amelynek szintén nem garantált a jelenlegi összege. Ráadásul ennyi ideig biztosan nem marad a pálya használható állapotban, a javításokat, átalakításokat a szakértők szerint ismét az államnak kell fizetni.

A TASZ által felkért független közgazdász szakértők véleménye szerint az állami támogatás odaítélése kockázatos és az államot igen kedvezőtlen, "gyakorlatilag folyamatosan zsarolható" helyzetbe hozza. Szerintük a kormány tudatosan megszegi a Magyarországon hatályos törvényeket, ha az MFB a megfelelő garancia nélkül folyósítja a 15 milliárd forintos hitelt, és a projekt megkapja a 20 milliárdos vissza nem térítendő támogatást.

Szlovákiában 2009-ben Dunaszerdahely mellett épült meg a Slovakiaring, amely a sávolyinál majdnem másfélszer hosszabb, több helyen hurok-szerűen összeköthető, és mindkjét irányban használható. Igaz, keskenyebb mint a tervezett Balatonring, ám állami támogatás nélkül, mintegy 6,5 milliárd forint összegű euróból valósították meg. Az építkezés pedig kilenc hónapot vett igénybe.

Hogy a 2010 őszi futamra elkészülhessen a Balatonring, a beruházók saját felelősségre elkezdték az építkezést. Ehhez a kivitelezés költségének mintegy 25-30 százaléka áll a rendelkezésére, ennyit tudott biztosítani önerőből. A folytatáshoz lenne szüksége az MFB hitelre, amihez viszont a kormánygarancia kell. Aláírás viszont máig nem született.
Egyes vélemények szerint, ha a napokban nem kerül szignó a papírra, idén is befuccsolhat a világbajnoki futam.

Ráadásul, ha nem írják alá a szerződést az állam visszavonja a napokban közbeszerzésre kiírt bekötőút megépítését is. A bonyodalmak sorát nyújtja, hogy már a választásokra készülő pártok is kampánytémának tekintik a sávolyi beruházást. Továbbá a sajtó összefüggésbe hozta a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatójának lemondását, sőt az egyik beruházó pornós múltját is felemlegették.

Címkék: Balatonring, Moto GP, Sávoly, sport