Kovács Ernő

1922-ben született Taszáron. Göllében, Fekete István falujában, az írót is ihlető környezetben nevelkedett. Sokoldalú műveltségének alapjait a nagykanizsai, majd a sátoraljaújhelyi piarista gimnáziumokban rakta le. Édesapja hatására - aki egy nagybirtokot vezetett - az Állatorvostudományi Egyetem hallgatója lett. Tanulmányait két év után a háború megszakította. 1946-ban nem tért vissza az egyetemre, a Testnevelési Főiskolán kezdett újra. 1950-ben szerzett tanári diplomát. Először félévig Marcaliban tanított 1951-től 31 éven át, egészen nyugdíjazásáig volt a Közgazdasági Szakközépiskola tanári karának meghatározó egyénisége. Testnevelő tanári, edzői munkája mellett, évtizedeken keresztül oktatott az alap és középfokú edzőképzési rendszerekben.

Belgyógyászi szinten adott elő sportélettant. Elsőrangú anatómiai tudása mellett, irodalomból magyar tanár szintű ismeretei voltak. Mindezeken felül, a gyorsírás virtuóza is volt. Fiatal éveiben jeles tornászként ismerték, de atletizált és futballozott is. Sokáig tekézett aktívan a kaposvári pedagógusok sportkörében a Fáklyában. Már Kaposvárra érkezésének évében kezdeményezte a Kaposvári Dózsa SE Atlétikai Szakosztályának megalakulását. Iskolája két évtizeden át volt elsőszámú bázisiskolája a lila-fehér clubnak.

Oktató nevelő munkája hamar ismertté tette. Gyorsan példaképe lett úgy iskolai, mint sportegyesületi atlétikai környezetének. Tanítványai közül tucatnyian választották a testnevelő tanári, edzői munkát. A családi szakmai váltóbotot leánya Emőke, testnevelő tanárként viszi tovább. A régi Dózsás atléták közül, az edzői pályán az Ács házaspár és Hirt Mihály az örökösök. A Dózsánál végzett munkája nyomán a szakosztály gyorsan megerősödött. Meghatározó versenyzők sora nőtt fel.

Az olimpikonok Balajcza Tibor (1960. Róma) és Kiss György (1968. Mexikó) mellett a válogatott középtávfutók, Pamuki József és Kovács Géza, a sprinter Korona László, a tízpróbázó Záborszky Tibor és a jeles hosszútávfutó Ács Lajos.

Húsznál több leány és fiú ifjúsági válogatott mellett a felnőttként is eredményes női első vonal, az érdemes sportoló szintet teljesítő magasugró Csorba Virginia, és a futók Kercsó Rózsa, Cziffra Margit, Ácsné Gál Judit

A hatvanas évek végére, testnevelő és edző kollégáival, Farmosi Istvánnal, Stettner Miklóssal, Lengyel Tiborral, a tanítványból kollégává lett Fertői Pállal a megyei válogatott legendássá vált csapatbajnoki szerepeltetése mellett a vidék legjobb atlétikai szakosztály címért is vetélkedtek. Az élvonalbeli sikerek mellett, mindvégig az utánpótlás nevelés fontosságának tudata vezette. A hatvanas évek közepétől a Városi Sportiskola Atlétikai Szakosztályának létrehozását, megerősítését segítette.

A kezdetekben Dr. Ozsváth Ferenc később Ivanov Dragán társaságában szerzett elévülhetetlen érdemeket. Huszonöt évig dolgozott a Somogy Megyei Atlétikai Szövetségben.

Az elnöki poszton a 17 évig egyhuzamban kitűnően dolgozó Schützenhofer Emilt váltotta és mandátumának lejárta után Dr. Bodosi Mihálynak adta át helyét.

Munkássága egy-egy területének elismerésként kiváló tanári címet kapott, a sportérdemérem ezüst fokozat kitüntetésben részesült, és elnyerte a Kaposvár Város Szolgálatáért díjat.

Címkék: atlétika, sport