Snowboard

A hódeszkázást fiatalon és idősebb korban is el lehet kezdeni és az oktatók szerint akár egy hosszú hétvége is elég, hogy elsajátítsuk az alapokat. Több kaposvári fiatal ezekben a napokban állt először deszkára, Dibusz István irányításával hamar belejöttek a snowboardozásba.

A teljesen kezdő gyerekek már több éve síelnek ugyan, de a snowboardot most fogják csak kipróbálni. Dibusz István, a Team Kaposvár oktatója még arra is felkészíti a fiatalokat: mi a teendő esés után. Aztán kezdődhet az alapok elsajátítása. Néhány óra után pedig már jól megy a hódeszkázás, a gyerekeknek van sikerélményük. Akár egy hosszú hétvége alatt is megtanulhatunk tehát snowboardozni.
Dibusz István szerint ez egyénfüggő, általában három nap kell hozzá, de a tinédzserek a mozgástanulás virágkorát érik, náluk ez sokkal gyorsabban megy.
- Mindig azt mondják, hogy sízéssel kell kezdeni, van benne valami, kisgyerekeknek én is inkább a sízést ajánlom, de 5-6 éves kortól 40-50 éves korig neki lehett állni a snowboardnak, főleg, ha az embernek van sí előképzettsége.  

A kaposvári tréner egyébként nemcsak gyerekeket, hanem felnőtteket is oktat, már négy éve. Azt mondja: aki mindkét téli sportot kipróbálta, a síelésről úgy vélekedik, hogy jó, a snowboardozásról pedig, hogy még jobb. A sí és a snowboard teljesen más mozgásforma, de egyik sem veszélyesebb a másiknál, az oktató szerint jól kiegészítik egymást.

- Azért szokatlan a síhez képest, mert oldalt kell állni a völgynek és az ember mindig befordulna a völgy felé, mert úgy érzi magát biztonságban, azt nehéz elérni, hogy a tanítványok csak a fejüket fordítsák a menetirányba, illetve azért szokatlan, mert a sízés sokkal természetesebb azáltal, hogy mindkét lábamat tudom mozgatni - magyarázza az oktató. - A snowboardnál be van csatolva mindkét láb és ezáltal a mozgáshatárok korlátozottabbak.

Dibusz István egyébként már hét éve a snowboardozás szerelmese, ha teheti, minden hétvégén gyakorol. Március közepén a muraui magyar kupán is megméreti magát.

- Tavaly már majdnem beneveztem, de idén mindneképp tervezem, hogy legalább boardercrossba elinduljak - fogalmaz. - Aki követi a téli olimpiát, pont ezzel kezdődött, ez volt az első snowboard szám, olyasmi, mint a motocross, itt négy snowboardos küzd azért, hogy ugratókon át célba érjen és az első helyet megszerezze, de ami jobban vonz, az a snowboard freestyle része, ahol trükkök vannak, ott még rengeteg gyakorlás kéne.

Amit akár még ezen a kis kaposvári dombocskán is meg lehet tenni.

Címkék: hódeszka, snowboard, sport