Kökényesy Péter

Életműdíjjal tüntették ki Kökényesy Pétert. A 82 esztendős kaposvári röplabdaedző elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a somogyi megyeszékhelyen kialakult és megerősödött a női szakág. A Somogy Megyei Sportszövetség díját vastaps kíséretében vehette át a szakember.

Vermesné Dr. Merő Zsuzsanna jó szívvel emlékezik vissza az elmúlt negyven évre, hiszen a kaposvári női röplabda szép eredményeket ért el. A város női röplabdacsapatát 1968-ban Kökényesy Péter vezette az élvonalba.

- Nagyon szép emlékek kötnek Péter bácsihoz, családias volt a légkör. Nem csak az edzőnk, az apánk is volt egyben - fogalmazott Vermesné dr. Merő Zsuzsanna. - Az 1968-as bajnokságban szerepeltünk az NB I-ben, aztán kiestünk, és egy osztállyal lejjeb játszottunk ezután. Később a Lendület alakult át Izzóvá.

Kökényesy Péter pedig hű maradt a női vonalhoz, és komoly érdemeket szerzett abban, hogy a szakág megerősödött és máig eredményes Somogyban.

- Kaposvár nem egy olyan nagyváros, ahol különösebben angy eredményt kellett elérni. A gyerekeket felneveltem, a nagylányokat elvittem az NB I-ig, így éltem le az életemet - meséli Kökényesy Péter. - Különösebben nem votlam szigorú, de nem is engedtem őket el, igyekeztem mindig rendet tartani.

Kökényesy Péter keze alatt válogatott játékosok egész sora nőtt fel, a tanítványok pedig máig örömmel gondolnak vissza egykori mesterükre.

- Amikor a sportiskolában megalakult a röplabda-szakosztály, őt kértük fel edzőnek, és jó néhány játékost nevelt a felnőtt cspaatoknak. Tanítványaival az NB II-ben is megállták a helyüket - emlékezett Vermesné.

Kökényesy Péter életműve a somogyi sport, a somogyi röplabda szerves része.

Címkék: röplabda, sport