krgora-01

A hétvégi havazás után az újabb ciklon kritikus helyzetet teremtett az Alpok dél-keleti hegyein.

Szlovéniában csütörtök reggel elrendelték a 4-es riasztási fokozatot az 5-ös skálán. A Júliai-Alpokban a legveszélyesebb a helyzet, ahol 20-50 centiméter friss hó esett az elmúlt 24 órában. A lavinaveszély miatt lezárták a Bovec és Sella Nevea közti liftet, illetve pályát, itt már 280 cm hó van. Vagyis ismét nem lehet átsíelni Szlovéniából Olaszországba.

Viszont a Kaposvárhoz közeli Pohorje hegység terepein ideálisak a hóviszonyok 110-150 cm-es hórétegből  40-50 cm friss porhó, mely az elmúlt napokban esett.

Ausztriában egyszerre 3 tartományban is életbe léptették bizonyos helyeken a 4-es, vagyis nagy lavinaveszélyt jelentő fokozatot. Ezek között van Alsó-Ausztria egy része, szinte teljes Stájerország, illetve Karintia déli területei, tehát a szlovén határon fekvő hegyek.

A legtöbb hó a Karintia és Stájerország határán, Murautól nem messze található Seetaler Alpokban esett, bő egy nap alatt 75 centiméter. Itt a Seetaler Alpok déli részén vannak a magyarok által is kedvelt Klippitztörl és Koralpe síterepek is (90 cm). Kapott bőven Kreischberg (Murau) is havat, már majdnem másfél méter van a csúcson!

A kijelölt pályákról ezeken a területeken tilos letérni, a 30 foknál meredekebb szűzhavas lejtők pedig kifejezetten életveszélyesek. Idén eddig 16-an haltak meg lavinabalesetekben csak Ausztriában, közülük több mint 10-en az elmúlt két hétben.

sitv.hu
bergfex.at
snezni-telefon.si

Címkék: Síelés, lavina, Ausztria, Szlovénia, sport