Balatonátcsúszás

Profi hegymászókkal, finom forralt borral, téli-nyári karnevállal és sok szeretettel várnak a szervezők minden érdeklődőt a hétvégére Badacsonyba. Szombatra havazás várható, de akkor is nekivágnának egy rövidített-könnyített szakaszon, várhatóan Szigliget felé, délután, 1-2 körül, a badacsonylábdihegyi strandról (a badacsonylábdihegyi vasúti megállóval pont szemben, a 71-es úton). Vasárnap jobb idő várható, akkor a badacsonytomaji strandról mennének át az örsi öblön és egyelőre ezt tervezik fő eseménynek.

Az aggodalmaskodók kedvéért közlik a surfomania.hu-n: gleccsermászásban tapasztalt profi hegymászók fognak a bátor "jégmászók" előtt a kijelölt útvonalon. Ők ismerik a legjobban a jégen haladás törvényeit és szakszerűen meg tudják állapítani, merre biztonságosabb. Így eleve el tudják kerülni a laikus baleseteket, illetve ők (szükség esetén) a jégről mentésben is gyorsabb és ezáltal hatékonyabb segítséget tudnak nyújtani a túlparton őrszolgálatot ellátó vízimentőknél. A vízirendészet közleményét megtalálják kapcsolódó anyagként a cikk mellett! A rendezvényen a kaposvári Kötél mentőszolgálat is részt vesz, légpárnás mentőcsónakkal biztosítja az átkelést.

A hegymászóktól nemcsak azt lehet megtanulni, hogyan haladhatunk a jégen, hanem azt is, hogy mennyivel célravezetőbb a természet megismerése alapján eljárni, mint félelmeink csapdájába esni vagy öncélúan pánikot kelteni. Nyilván nem az tiszteli a természetet, aki oktalanul retteg tőle, hanem aki törekszik harmóniába kerülni vele. Kiváló alkalom tehát a BalatonátCsúszás, hogy megértsük: hiábavaló próbálkozás uralkodni a természet felett és kontrollálni (vagy duzzogni, ha épp ez nem lehetséges), mert ideje végre megtanulnunk megfelelően élni vele - érvel a szervező.

A különféle médiareakciók miatt a szervezők szerint fontos tudatni az emberekkel, hogy tiszteletben kell tartanuk a természet erőit és meg kell tanulni, hogyan követhetjük a törvényeit. Az oktalan félelem helyett jobban meg kell ismernünk tehát a BalatonátCsúszás ökológiai üzenetét:

"Rendezvényünk révén főleg azt szeretnénk, ha minél többen eljönnének és megcsodálnák a téli Balatont. Ezáltal fel szeretnénk hívni a mélyen tisztelt honi közvélemény figyelmét arra, hogy a téli Balaton még különlegesebb, varázslatosabb, vonzóbb és titokzatosabb a nyári tömegturizmus által amortizáltnál. Ezért kérjük, hogy lehetőleg MIINDENKI HOZZON MAGÁVAL NYÁRI GUMIMATRACOT, ÚSZÓGUMIT, KARÚSZÓT, SZÖRFÖT VAGY GUMICSÓNAKOT, ILLETVE BÉKATALPAT, STB. hogy az így improvizált tréfás téli-nyári karnevállal is jelezzük a megjelenőknek (nem utolsó sorban a médiának): nemcsak nyáron, de télen is lehet a Balatonra jönni és ez semmivel sem kevésbé érdekes vagy szórakoztató mint nyáron. Sőt. (Ahogyan a jégen átkelni sem veszélyesebb mint pl nyáron túl sokáig napon lenni vagy felhevült testtel a vízbe ugrani.) Amennyiben kedvünkre lesz, a téli-nyári karnevál is hagyományt teremthet a BalatonátCsúszás részeként. Akkor is, ha épp nem lesz jég, mert akkor a vízen átkelve ünnepelhetjük meg ugyanebben az időszakban."

Kapcsolódó szavazás

Ön szerint veszélyes a vitatott BalatonátCsúszás rendezvény?


Még szép! Soha nem mennék rá a jégre, nemhogy hosszan tartózkodjam rajta... (17)

Nyilván van benne veszély, de így, hogy hegymászók és egyéb biztonsági intézkedések is lesznek, kissé megnyugodtam. (16)

Extrém sportnál nincs veszély, csak némi kockázat! Az meg kell! (23)

Veszélyes? Legfeljebb, ha túl sokat iszunk a Depardieu borából... (9)

Kapcsolódó anyagok

Címkék: surfomania, Kardos Gábor, balatonátcsúszás, Badacsony, Fonyód, jég, Balaton, sport