Mi a különbség a pszichológus, a tréner és a coach között?

Első pillantásra a coach és a vele való munka azzal hasonlítható össze, mintha pszichológushoz, mentorhoz, tanácsadóhoz vagy tréningre járnánk, ezek között azonban jelentős különbségek vannak. Formálisan három területet különböztethetünk meg:

- Pszichológus: egy diplomával rendelkező, szakképzett személy, aki egy kész metódus szerint dolgozik. Általában bizonyos problémák – amelyek gyakran szakértői figyelmet érdemelnek (félelmek, fóbiák, traumák) – megoldása érdekében keresik fel. A pszichológussal való kapcsolat kétoldalú, azaz kommunikáció formájában történik.

- Oktatás (beleértve a tréningeket, szemináriumokat, konzultációkat, mentorálást). Itt minden egyértelmű: van egy személy, aki rendelkezik bizonyos szakmai készségekkel, egy másik pedig meg akarja tanulni azokat. A kapcsolat egyirányú: a tapasztaltabb tanár mesél, a kevésbé tapasztalt diák hallgatja.

- Coaching esetén a formátum inkább egy baráti beszélgetésre hasonlít, ahol megoszthatod problémáidat, kérdéseket tehetsz fel, és tanácsot kaphatsz.

Felmerülhet a kérdés: miért fizessek egy coach szolgáltatásaiért, amikor a barátaimnak is feltehetem ugyanazokat a kérdéseket? Tény, hogy a problémáinkkal a barátainkhoz is fordulhatunk, viszont:

- nem biztos, hogy a barátok annyi időt tudnak majd szánni egy probléma megbeszélésére, amennyire szükséged van, és akkor, amikor az neked megfelelő (különösen, ha nem egyszeri alkalommal, hanem rendszeresen szeretnél hozzájuk fordulni);

- nem mindenki szereti a problémáit megosztani, még a közeli barátokkal sem;

- nem biztos, hogy egy barát tud segíteni megoldani egy problémát;

- a barátok száma korlátozott, míg coachból számtalan létezik, akik közül kiválaszthatod azt, aki a témában megfelelő tudással rendelkezik, vagy akinek tetszik a stílusa.

A coaching iránymutatása követi az ügyfél céljait

A különböző kérdések és célok, melyek coaching esetén mint megoldandó probléma előfordulnak hagyományosan három fő csoportba sorolhatók.

Adminisztratív (vezetői, üzleti coaching)

A coaching legfelelőségteljesebb fajtája – amikor vezetői pozícióban lévő emberekkel, valamint a cégtulajdonosokkal zajlik a munka.

Egy coach a következő problémák megoldásához kellhet:

- nehézségek az interakció területén – mind horizontálisan (más részlegek feletteseivel), mind vertikálisan (a beosztottakkal vagy fordítva, a felsőbb vezetéssel);

- nem kívánatos jellemvonások kiküszöbölése – például nem elég határozott vezetői stílus (ha a felettes ugyanabban a csapatban „nőtt fel”, és nem szokott hozzá, hogy kollégáit irányítsa), vagy éppen ellenkezőleg, túlzott düh, agresszivitás és durvaság.

- stresszkezelés – az üzleti életben előforduló nehéz helyzetek miatt;

- félelmek és aggodalmak feldolgozása – például egy fontos döntés meghozatala előtt;

- segítségnyújtás taktikai kérdésekben (pl. részvétel az üzleti partnerrel folytatott tárgyalásokon, annak érdekében, hogy segítsen meghatározni a megfelelő kommunikációs módot);

- egyéb üzleti kérdések elősegítése (például új étlap kiválasztása egy étterem számára).

Az üzleti coachokkal szemben nagyon magasak tudnak lenni az elvárások és követelmények – ideális esetben rendelkezniük kell tapasztalattal a személyzet irányítása területén, ezért gyakran korábbi vállalkozókból és vezetőkből lesznek a legjobb coachok.

Egyes vállalatok (általában a nagyvállalatok) házon belüli alkalmazzák őket. A munka jellege változó lehet: kötődhet egy bizonyos munkavállalót érintő problémához vagy munkavállalói kategóriához (például csak a vezetőkhöz), de állhat különböző, aktuálisan coachingot igénylő alkalmazottak segítéséből is.

Szakmai (karrier) coaching

Fontos, hogy ne keverjük össze a karrier coachingot a szakmai képzéssel. Egy szakmai képzés során arra a tudásra teszel szert, amelyre szükséged lesz az önálló munkavégzéshez. Például, ha körmös szeretnél lenni, megtanulod, hogyan kell manikűrözni, körömhosszabbítást végezni és sterilizálni az eszközöket.

A coach pedig segít a munka során felmerülő egyéb kérdésekben, például:

- a csapaton belüli konfliktusok megoldásához ad tanácsokat (kollégával, ügyféllel, vagy akár felettessel);

- segít a szakmai fejlődési terv elkészítésében – új szükséges készségek kijelölésében, illetve a karrierépítésben;

- tanácsot ad, ha válsághelyzet áll elő: el akarod hagyni a megunt cégedet, vagy szakmát szeretnél váltani;

- segít egy problémán túllendülni, ha a feladást fontolgatod, mert elvesztetted a motivációd – a munkához, a tanuláshoz (ha most választottál szakmát, és még nem kaptad meg az első állásodat), a fejlődéshez, a szabadúszás elkezdéséhez, az új álláskereséshez, a saját vállalkozás elindításához egy adott iparágban;

- segít feloldani a munka és a magánélet közötti konfliktusokat (ha például a családtagok több figyelmet és időt követelnek).

A karrier-tanácsadás nem függ a munkaterülettől – szüksége lehet rá egy vízvezeték-szerelőnek, teherautó-vezetőnek, programozónak vagy akár egy orvosnak is. Leggyakrabban az adott személy jelleme miatt van rá szükség, de felmerülhet az igény a munkakörülmények és a különböző helyzetek miatt is, amelyekben az illető találja magát. Ha olyan szerencsétlen helyzetbe kerültél, hogy mérgező légkör van a csapatodban, rossz főnököt fogtál ki, szeszélyes ügyfeleid vannak, vagy olyan külső tényezők állnak fenn, amelyek akadályozzák a karriered (pl.: egészségi állapot, magánéleti problémák) – egy coach segíthet.

Egy nyugodt, logikus, racionális szemléletű és átgondolt emberből válhat igazán jó karrier coach. Az ilyen coachingot igénybe vevő ügyfelekből leggyakrabban éppen a nyugodt megfontoltság és a racionalitás hiányzik – túlságosan érzelmesek, vagy hangsúlyos személyiségjegyek uralkodnak el rajtuk: dühkitörések, ódzkodás a konfliktusoktól, éles reakció kritika esetén. A coach feladata, hogy egyensúlyt teremtsen: tanácsaival felhívja a figyelmüket ezekre a jellemvonásokra, és rámutasson egy logikusabb és jobb, érzelmi színezet nélküli megoldásra.

Életvezetési coaching

Az életvezetési tanácsadás leginkább a pszichológia és a baráti beszélgetés keveréke, mely a lehető legkülönbözőbb helyzetekben alkalmazható. Vonatkozhat akár a fent említett területekre is, mint a munka vagy a vállalkozás, és az élet más aspektusaira is: tanulmányokra, házastársi viszonyokra, családi vagy baráti kapcsolatokra, egészségre.

Egy life coachhoz problémák széles tárházával fordulhatnak a kliensek, a teljesség igénye nélkül íme néhány példa:

- életcélok megfogalmazása a következő 1-5-10 évre (a célok között szerepelhet a szakmai fejlődés, de az élet minden területét érinthetik: gyermekvállalási tervek, megtanulni gitáron eljátszani 10 dalt, kigyúrni a hasizmod, évente 15%-kal növelni a jövedelmed);

- a családtagokkal való kapcsolatok helyreállítása – egy coach segíthet megérteni a viszály okát, és meghatározni, mit kell tenni a kapcsolat helyreállításához;

- motiválás egy hosszú távú cél eléréséhez (ez gyakran a fogyás, vagy rossz szokásoktól való megszabadulás, tanulás);

- megszabadulni az unalomtól és a magánytól – hobbit találni, önfejlesztési stratégiát választani.

Honnan tudhatod, hogy coachingra van szükséged?

Íme néhány „tünet”, amelyek felmerülése esetén érdemes lehet elgondolkodni a coachingról:

- nem tudod élvezni az élet örömeit;

- stagnálás figyelhető meg szakmai- vagy magánéletedben, melyen képtelen vagy túllépni;

- konfliktusok, félreértések, illetve a szoros kapcsolat hiánya a családtagokkal, barátokkal, kollégákkal, főnökkel vagy ügyfelekkel;

- kardinális változásokra vágysz a megjelenésedben, magánéletedben, karrieredben, vagy a hobbidat, életmódodat illetően;

- cselekvési tervet akarsz készíteni valamihez, célokat kitűzni, és egy „útvonaltervet” készíteni az elérésükhöz;

- szükséged van egy állandó segítőre, aki motivál, és nem hagyja, hogy feladd;

- kiaknázatlan potenciált érzel magadban, és segítségre van szükséged, hogy előhívd azt;

- vannak olyan személyiségjegyeid vagy viselkedésformáid, amelyeket nem kedvelsz magadban, és amelyek zavarnak (például félénkség, dühkitörések).

Hol tanulhatod meg a coaching eszközeit?

Nem csak azoknak kell megtanulniuk a coaching eszközeit, akik ezen a területen szeretnének elhelyezkedni. A helyes tapasztalatcsere, illetve a problémamegoldás képessége az egyén saját karrierje szempontjából is hasznos lehet, például vezetők és HR-szakemberek számára.

A Laba Hungary hasznos tanfolyamokat kínál a hatékony coaching-eszközök elsajátításához. Ez a platform a legjobb oktatási anyagokat gyűjti össze – így nem kell időt pazarolnod arra, hogy magad keresgélj és összehasonlítsd őket.

Címkék: coach, tréner, életvezetés, l-a-b-a, tanács, szolgáltatás, munkahely, reklám, család