Sajnos a legtöbbjük egyáltalán nem váltja be a reményt, vagy egyenesen átverés, amely csak túlárazott “csodaszereket” próbál eladni. Tévesen a paleo étrendet is gyakran “összekeverik” az aktuális trendekkel, pedig a paleo nagyon régóta velünk van.

A paleo nem az ősember táplálkozását jelenti

Magával a paleo étrenddel kapcsolatban rengeteg tévhit, féligazság terjed mind az interneten, mind az egyéb médiában. Ezek a helytelen információk adják a legnagyobb táptalajt a paleo kritikáinak, valamint ellenzőinek. Ezzel szemben rengeteg tanulmány, kutatás bizonyítja a paleo étrend létjogosultságát. Elég csak néhány, a témával foglalkozó weboldalt megnézni, mint a milyen a PaleoCentrum oldala is. A paleolit csupán arról szól, hogy próbáljunk azokkal az alapanyagokkal, ételekkel dolgozni, amelyek már évezredek óta velünk vannak, és az ember szervezete is evolúciósan alkalmazkodott hozzá. 

Az egyik legnevetségesebb “érv” a paleo étrenddel szemben, hogy mindent nyersen kell fogyasztani. Nem, ez egyáltalán nem igaz, a tüzet az ember évezredek óta ismeri és használja, nyugodtan meg lehet sütni az ételt, mivel genetikailag már bőven alkalmazkodtunk a főtt ételhez.

Mi a mai ember fő problémája?

A probléma leginkább a “modern” alapanyagokkal és módszerekkel van. A 19. században például csak az emberek 1-5%-a volt elhízott. Ha ezt tovább szeretnénk fokozni, akkor látható, hogy a cukorbetegség, az ischaemiás szívbetegség és az infarktus nagyon ritka volt, ahogy a rákos halálozás száma is alacsony volt. A probléma forrása a finomított szénhidrát, amelyhez alkalmazkodni több százezer évbe kerülne. A gyorsan felszívódó keményítők mellett a gabonafélékkel egyéb baj is van, ami nem más, mint a glutén. A glutén egyre több idegrendszeri, gasztroenterológiai és immunológiai problémában játszik szerepet, ami egyértelműen jelzi, hogy az ember még közel sem alkalmazkodott a gabonafélék fehérjéjéhez.

Az elhízás, a különböző szív- és érrendszeri betegségek egyre súlyosabb problémát jelentenek a nyugati világban, de lassan már globális bajjá növi ki magát. A megoldás nagyon nehéz, de nem lehetetlen elkezdeni, egyéni szinten pláne nem. Persze tudjuk, hogy a feldolgozott ételek sokszor kívánatosabbak és olykor olcsóbbak is, de az egészségünkért mindig minden esetben érdemes tenni.

A tudomány a paleo étrend mellett áll

Napjainkban is újabbnál újabb tanulmányok erősítik meg a paleo étrend létjogosultságát. Ma már szerencsére rengeteg iránymutatás, tájékoztató és komplett étrend érhető el akár online is, így bárki bárhol elkezdheti. A hangsúly a tudatosságon és a hosszú távú, fenntartható egészségen van.

Címkék: paleo, reklám