A projekt további célkitűzéseit többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó, helyi környezettudatos szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy az egész országra kiterjedő ökomenedzseri szakértői, tanácsadói hálózat felállításával valósítja meg.

A projekt koordináló szervezete, a Herman Ottó Intézet létrehozta az Ökomenedzser Tudásközpontot az országos hálózatban résztvevő helyi ökomenedzserek támogatására és szakmai továbbképzésére.

Az ökomenedzser hálózat fontos szerepet játszik a HUNGAIRY LIFE IP projekt feladatainak teljesítésében. Az ökomenedzserek összekötőkként működnek, segítik az önkormányzat, a lakosság és a többi érdekelt fél közötti információcserét, koordinálják a helyi levegőminőségi tervek végrehajtását és felülvizsgálatát, és erősítik a környezetvédelem tudatosítását. Aktívan részt vesznek pl. az emissziós források adatbázisa és a regionális transzport modell üzemeltetésében, a mobilitási tervek kidolgozásában, és tanácsadói tevékenységet folytatnak a légszennyezés megelőzése, a környezetvédelem és a jogi szabályozás témakörében a helyi a lakosság részére.

Az ökomenedzser legfontosabb feladatai teljesítéséhez nyújt segítséget az Ökomenedzser Tudásközpont szakmai képzése, amely a következő három alapmodulból áll:

Az 1. modul a környezetvédelmi alapismeretek, amely tartalmazza a levegőminőség javításának és a légszennyezés megelőzésének témakörét. Ezen felül a résztvevők felelevenítik a klímaváltozásról és elsősorban a fűtéssel kapcsolatos energiahatékonyságról szerzett ismereteiket és az energiahatékonyságot célzó lakossági beruházásokhoz szükséges kedvező hitelekkel kapcsolatos információikat.

A 2. modul a kommunikációt fejleszti, célja a projekt célkitűzéseinek eléréséhez a különböző célcsoportok megszólítása és feladatba vonása.

A 3. modul a pályázatok sikeres beadásáról és végrehajtásáról szól, hogy az ökomenedzserek képesek legyenek megtalálni az önkormányzatok számára releváns magyarországi és EU-s finanszírozási lehetőségeket.

A képzésnek köszönhetően az ökomenedzserek fel tudják hívni a lakosság figyelmét a levegőminőség romlása által okozott, a teljes társadalomra hatással lévő problémákra, de megoldási javaslattal is tudnak szolgálni a felmerülő problémákra, szemléletformáló szerepük van és ösztönzik a környezetbarát életmód elterjedését. Kommunikációs és szakmai képzettségükön túl az országos és nemzetközi projektekben való munkához szükséges pénzügyi és jogi eszközökkel is felszerelik őket.

Fenti alapképzésen kívül a következő szemléletformálási szakmai képzésben is részt vesznek:

1. Szilárd anyagok környezetbarát égetése: Fűtsünk okosan! hogyan tüzeljünk környezetbarát módon, milyen tüzelőanyagokat használjunk, milyen égető berendezések léteznek, hogyan töltsük meg a kályhát, milyen változások történtek a törvényi szabályozásban, specifikációk vagy várható események.

2. Komposztálás - a zöldhulladék kezelése: a komposztálás fontossága, a komposzt összetétele, a komposztálás feltételei, hogyan alkalmazzuk otthon és közösségi szinten.

3. Háztartások energiahatékonysága: milyen megújuló energiaforrásokba történő beruházásokat valósíthatunk meg a háztartások szintjén, hogyan számolhatjuk ki a megtérülést, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre.

4. A kerékpáros közlekedés népszerűsítése: a nem-motorizált közlekedés, elsősorban a kerékpározás népszerűsítése a helyi viszonyoknak és a terveknek megfelelően.

5. Az öko autóvezetés oktatása: a vezetési stílus csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást és a járművek kibocsátását. Az öko autóvezetés a hétköznapi vezetési rutinba beépíthető, ezért javasolt minden lakosnak, de elsősorban a buszsofőröknek, taxisofőröknek és az autósiskolásoknak szól.

6. Az e-mobilitás támogatása: közösségi és magán érdekeltekkel történő együttműködés és információszolgáltatás az elektromobilitás terjesztése érdekében.

Az ökomenedzser irodák elérhetőségeit ide kattintva lehet megtalálni.

KAPOSVÁR:

Az iroda címe: Kaposvár, Kossuth tér 1.
Ügyfélfogadás: kedd és csütörtök 9:00-16:00 között
Ökomenedzser: Csajka Hedvig
E-mail: csajka.hedvig(kukac)kaposvar.hu

 

Címkék: levegő, Hungairy, ökomenedzser, éghajlat, környezetvédelem, természet, zöld, klíma, reklám, Kaposvár