Mindenki ismeri az összetekeredett kábelek miatti idegrohamot, ami semmivel össze nem hasonlítható. Olyan szerencsés korban élünk mi, hogy egyre kevesebb zsinórral kell küszködnünk. A női táska feneketlen poklából is könnyebben kerül elő a fülhallgató rúzsminták és bonbonok közül. Egy remek Bluetooth fejhallgatóval nyugodt zenehallgatással telnek a buszutak is. De vajon hogyan is alakult ki ez a csodás Bluetooth technika? Nézzük meg dióhéjban!

A kék fogú skandináv király

A '90-es évek közepén a három elektronikai nagyágyú (Ericsson, Intel, Nokia) úgy döntött, hogy egyesülve létrehoznak egy szervezetet és közösen megalkotnak egy vezeték nélküli adatátviteli szabványt.

De valójában ez a történet nem itt, hanem 1000 évvel korábban kezdődik, Harald Gormsson Dán király uralkodása alatt. Mint számos más uralkodónak, neki is volt egy gúnyneve. Ónorvég nyelven blátǫnn – nak dánul Blåtand -nak írták, de jelentése mindnek „kékfogú” volt. Valószínűleg elrohadt fogainak köszönhette ezt a gúnynevet, de az a legenda is szárnyra kapott, hogy nagyon szerette az áfonyát, és ezért volt kék a foga.

Egy szó mint száz, ez a híres Kékfogú egyesítette a skandináv törzseket, a lázongó dánokat és svédeket is sikerült megbékítenie. És az analógia pedig az, hogy a Bluetooth technika is arra szolgál, hogy összekössön és egyesítsen különböző eszközöket, akárcsak Harald király a skandináv népeket.

Így született meg a híres logó

És még itt nincs vége a skandináv történetnek. Ugyanis a Bluetooth logójának története is itt keresendő. Az első szabvány a „Harald a Kékfogú” (Harald the Bluetooth) néven emlegettek, de egyszerűsíteni kellett, így a viking rúnák közül kiválasztották a H és B betűknek megfelelő jeleket. A két írásjelet egészen egyszerűen egymásra helyezték, és így jött létre a logó, amit azóta is használnak. Ki gondolná, hogy ennyi mindent rejt egy logó, igaz?

Pontosan mi a Bluetooth és hol használjuk?

Egészen egyszerűen a Bluetooth egy olyan távközlési ipari szabvány, amely a vezeték nélküli adatátvitelt veszi alapul.

Leginkább vezeték nélküli telefonálásra és zenehallgatásra használjuk. De küldhetünk vele egy eszközről egy másikra különböző tartalmakat is. De lehet csatlakoztatni vele nyomtatókat, egereket, és manapság már szinte minden elektronikai eszközt. Nagy hasznát veszik az orvostudományban is, egyes orvostechnikai eszközök adatainak továbbításában.

Sok verziója létezett már a kezdetektől máig. Jelenleg az 5.0-ás szabvány a legújabb. Mivel már néhány éve jelen van a piacon, így a most vásárolt termékekben jó eséllyel ez van.

Hamarosan itt a Black Friday, amikor is elektronikai cikkek tömege fog a töredékébe kerülni. Mint minden évben, az eMag elektronikai eszközök óriási leárazásával készül a 2020-as Black Fridayre. Itt a lehetőség, hogy beszerezzük a legújabb Bluetoothos szerkentyűket.

Most, hogy tudjuk a Bluetooth történet mitológiai hátterét, még jobban a szívünkbe zárhatjuk a technológiát. De a legjobb benne mégiscsak az, amikor egy ködös reggelen ül az ember a buszon, nézi az elhaladó embereket és a kedvenc zenéjét hallgatja Bluetooth fülhallgatóval és élvezi a pillanatot.

Címkék: fülhallgató, bluetooth, mitológia, emag, vezeték, reklám