A Filharmónia az idei évben is fa alá hozza zenét! Szeretnék, ha ez a varázs minél több ember életében jelen lenne, nap mint nap. Lepje meg szeretteit Filharmónia koncertjeggyel, egy igazi élménnyel, amire mindig öröm lesz visszagondolni!

Ajándékozzon koncertjegyet Boros Misi zongoraestjére, mely 2020. február 14-én 19 órai kezdéssel a Szivárvány Kultúrpalotában lesz.

A zene, ami motivál
 
Boros Misit a „zongora hercegének” is nevezik, nem csoda, hisz fiatal kora ellenére meghódította már szóló zongoraművészként a világ több világvárosát. 6 éves korától tanul zongorázni a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában, jelenleg a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium tanulója, tanárnője Megyimóreczné Schmidt Ildikó. Az első pillanattól hangzásokkal kísérletezett, saját dallamokat talált ki, amit aztán újra meg újra eljátszott, variációkkal. 8 éves kora óta minden korosztályos országos versenyt megnyert. Összesen 11 hazai és nemzetközi versenyen szerzett első helyet, köztük Rómában, Milánóban és Párizsban. 2014-ben a Kicsik korosztályában megnyerte a Magyar Televízióban közvetített klasszikus zenei tehetségkutatót, a Virtuózokat. A Filharmónia Magyarország szervezésében 2020-ban első, önálló országos turnéjára készül.

Fiatalon értél el olyan eredményeket, amelyekről sokan csak álmodnak. Mi motivált eddigi karriered során?

A zongorázás, a klasszikus zene. Kis korom óta zenélek, mindig is az volt a nagy álmom, hogy zongoraművész lehessek. Mivel ezen az úton haladok, ez egy óriási élmény számomra és motivál is egyben. Mindig új műveket játszok, állandóan friss a repertoárom és ennek a begyakorlása mindig nagyon élvezetes. Tehát a zene az, ami motivál.
 
Fiatal korod ellenére meghódítottál már több világvárost, többek között Párizst, Milánót, New Yorkot, Stockholmot és Tokiót is. Melyik koncertedhez fűződnek a legemlékezetesebb pillanatok?

Minden koncert és minden utazás más. A Virtuózok című televíziós komolyzenei tehetségkutató után New Yorkban játszhattam. Ez volt az első meghatározó, mély benyomást keltő külföldi élményem. Ezenkívül Zürichben nyílt lehetőségem a Pannon Filharmonikusokkal játszani, ami azért volt nagyon különleges mert a zürichi Tonhalle egy nagyon kiemelkedő koncertterem a világon. Valamint, számos olyan helyen játszhattam, ahol a klasszikus zenének nem volt múltja. Ez pedig azért különleges, mert én hozzájárulhattam ahhoz, hogy jelene vagy jövője legyen az ottani zenei életnek. Ilyen volt például Pakisztán és Katar.
 
A legemlékezetesebb emlékeid egy olyan koncertről, ahol nem te ültél a zongora mögött?

Nagyon szeretek koncertre járni. Ami most elsőként eszembe jut, az egy évvel ezelőtti élmény. A Művészetek Palotájában volt koncertje Bogányi Gergelynek. A hangversenyen elhangzott Schubert C-moll szonátája, egészen megrázó élmény volt. Schubert utolsó szonátái nagyon mély gondolatokat fejtegetnek, a közönség is átélte ezt a megrendítő mélységet azon a hangversenyen, ami egy fantasztikus élmény volt.
 
6 éves korod óta zongorázol, 8 éves korod óta nyersz zongoraversenyeket, 11 éves korodban az egész országot lenyűgözted játékoddal. Mit adott Neked a Virtuózok című televíziós komolyzenei tehetségkutató?
Nagyon sok lehetőséget biztosított az elmúlt években, és még a mai napig is számomra, amit ez alkalommal is köszönöm Peller Mariannak és a Virtuózoknak. A jelentkezés előtt gondolkoztunk azon, hogy jelentkezzek-e. De nem bántam meg, mert a legmeghatározóbb élmény volt az életemben. A műsor után nagyon sok fellépésem lett.
 
A Filharmónia Magyarország szervezésében több városban lesz hallható szólóested. Mit érdemes tudni a hangversenyek műsoráról?

A műsort nagyon tudatosan kell összeállítani. Különböző félidőket fogok variálni a Filharmónia Magyarország szervezésében történő turné állomásain. Liszt félidővel kezdünk, egy súlyos mély félidővel, ahol felcsendül a Funérailles, a h-moll ballada, valamint az a-moll Paganini etűd illetve a nyolcadik transzcendens etűd. Majd a második félidőben Schubert Debussy, valamint Chopin műveket játszom, mely darabok hangvétele már könnyedebb.
 
Mit szeretnél közvetíteni a zongorajátékoddal?

A legtöbb hangverseny hétköznap este van, ezért a legfontosabb számomra, hogy élményt és kikapcsolódást tudjak nyújtani a közönségnek. Ez alapján választom ki a műsort is, hogy a két félidő hallgatható legyen.
 
Hogyan készülsz fel a koncertjeidre? Vannak praktikáid, rítusaid egy-egy hangverseny előtt?

A termet hallani kell, a zongorát ki kell próbálni. A helyszínen kell időt szakítani arra, hogy megismerjem a hangszert és a termet egyaránt.
 
Inkább szólóest vagy közös est egy művésszel?

Mind a kettőnek megvan a varázsa. Ha együtt játszom valakivel, az egészen más, az hatalmas élmény. A közös est másfajta felkészülést is igényel. A mentorommal, Bogányi Gergely művész úrral már több közös fellépésem is volt, minden alkalom nagy élmény számomra.
 
Ha egy dolgot kellene kiemelned a karrieredből, amire a legbüszkébb vagy, akkor mi lenne az?

Sok fiatal kezdett el zongorázni azután, hogy hallották a játékomat. Örülnék, ha a legkissebbek számára is biztatást jelentene az én személyes történetem. Szeretném, ha a fiatalok a koncertjeim által megszeretnék a klasszikus zenét.
 
Ha egy dolgot kívánhatnál akkor mi lenne az?

Hogy mindig örömömet leljem abban, amit csinálok.
 
Mik a terveid a jövőre nézve?  

Én még a pályám elején járok, bármilyen sikereket is értem el eddig. Ez teljesen más, mint például az élsportban, ahol a 25-30 évesek már kiöregedtek. Klasszikus zenészként rengeteg dolog van, amit még meg akarok tanulni. Nagyon várom már például a darabgyakorlásokat. Minél nagyobb leszek, annál több darabot fogok megtanulni. Meg szeretném mutatni a közönségnek, hogy életem során miként változok, hogy változik a zongorajátékom. Majd pár év múlva vissza szeretnék térni azokba a koncerttermekbe, ahol gyerekként volt szerencsém játszani.
 
Rengeteg koncerted van, ami állandó gyakorlást igényel és mellette ott az iskola. Mi az, ami leginkább kikapcsol?

A zene nagyon sokat segít a kikapcsolódásban is. Mivel magántanuló vagyok azt is fontosnak tartom, hogy a kortársaimmal milyen a kapcsolatom, ezért velük is szeretek minél több időt tölteni.
 
A közönséget a tehetségén túl a személyiséged is elvarázsolja. Szerinted miben rejlik ez a fajta „Boros Misis varázs”?

Mindig önmagamat adom, nyitott, boldog vagyok, szeretem megélni a pillanatot a lehető legpozitívabb módon. Nem vagyok, olyan jó színész, hogy ezt ilyen jól megjátsszam. Ez jellemző rám, akár a televíziós szereplések során, akár a koncerteken és a magánéletemben is.

Címkék: Filharmonia, zongoraest, Boros Misi, Szivárvány, koncert, reklám, Kaposvár