A kiválasztásra érdemes kiemelt figyelmet fordítani, hiszen egy megfelelő gép nem csak a ruhánkat mossa tisztára, de elektromos energiát is spórol. Mindenekelőtt természetesen a gép méreteit kell szem előtt tartani. A mosógépnek be kell férnie oda, ahova szánjuk, ráadásul az ajtaját is ki kell tudnunk nyitni, hogy a ruhákat bepakolhassuk vagy épp kiszedhessük belőle. Kisméretű fürdőszobák esetén a felültöltős mosógépek nyújtanak jó választást; ezek nem csak keskenyebbek, de a felső elhelyezésű ajtónak köszönhetően a ruhák behelyezését is megkönnyítik. Sőt, kialakításuknak köszönhetően levetővé teszik, hogy a mosást megállítva behelyezzünk egy-egy kimaradt ruhadarabot.

Természetesen meg kell említeni a hátrányos tulajdonságaikat is. Értelemszerűen nem tudjuk elhelyezni őket olyan polc alatt, ami akadályozná az ajtónyitást. Ennél talán lényegesebb probléma a működési sajátosságukból adódó magasabb energiaigény; rendszerint több villamos energiát és mosószert használnak a „hagyományos” elöltöltős társaiknál. Összességében azt mondhatjuk, ha van elegendő hely egy elöltöltős gép számára, akkor válasszuk azt. Ha pedig minden négyzetcentiméter számít, a felültöltős lehet a legszerencsésebb választás.

null

Természetesen érdemes arra is figyelmet fordítanunk, mennyi ruhát helyezhetünk a gépbe. Ennek a tulajdonságnak a megválasztása azért is fontos, mert a rosszul megválasztott méret gazdaságtalan működést okoz. Ha túl kicsit választunk, többszöri alkalommal tudjuk tisztára mosni a ruháinkat, ha pedig túl nagy dobkapacitás mellett döntöttünk, féltölteteket kényszerülünk mosni. Természetesen mindkét esetben jelentős energiaveszteséget könyvelhetünk el; habár ma már léteznek olyan gépek, amelyek automatikusan képesek szabályozni a víz és a mosószer mennyiségét a töltet mennyiségének megfelelően, ezek a gépek rendszerint magasabb árkategóriába sorolhatók. Általánosságban egy fő számára a 3-5 kg, két fő számára a 5-6 kg, családok számára a 6 kg feletti dobkapacitás lehet optimális.

Érdemes figyelmet fordítani az energiaosztály kérdésére is. Minél több plusz jel sorakozik az „A” betű mögött, a gép annál energiatakarékosabb. Érdemes gazdaságosabb gépet választani, még abban az esetben is, ha ezek némileg drágábbak. Néhány év alatt megtérül a befektetés.
Nem mehetünk el a centrifuga kérdése mellett sem. A centrifuga teszi lehetővé, hogy a ruháinkat gyorsan megszáríthassuk, hiszen a nagy forgási sebességnek köszönhetően a nedvesség nagy része távozik az anyag szálai közül. Minél nagyobb a centrifuga fordulatszáma, a ruháink annál szárazabbak lesznek. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a nagysebességű centrifugálás akár tönkre is teheti az érzékeny ruhaneműket.

Amennyiben a mosógépet az életterünkben szeretnénk elhelyezni, a zajszintje is fontos szempont lehet. Érdemes a centrifuga zajszintjére is figyelni, ami bizonyosan lényegesen magasabb a mosás rendes fázisának zajszintjénél.

A minőségi mosógépekért gyakran mélyen kell a zsebünkbe nyúlnunk. Ha új gép vásárlására kényszerülünk, de nem áll rendelkezésünkre a megfelelő összeg, a Minikölcsön kisösszegű kölcsöne jó megoldást nyújthat; online igényléssel, elektronikus aláírással, videóazonosítással és bankszámlamegosztó funkcióval végezhetjük az igénylést.

Címkék: minikölcsön, mosógép, reklám