De ha van megtakarításunk, akkor elkerülhetjük az adósságba kerülést, és pénzt takarítunk meg, mivel nem kell a felvett kölcsön kamatát is kifizetni. Érdemes minden esetben előre tervezni és félretenni a vészhelyzetekre.

A rendszeres megtakarítás által csökkenthetjük az adósság kockázatát, és nem kell amiatt aggódni, hogy mi lesz, ha egy váratlan helyzet adódik az életünkben, ami pénzügyi nehézséget okoz.

Ebben a cikkben a Financer segítségével megmutatjuk, hogy milyen módon takaríthatunk meg, és mennyi pénz tegyünk félre.

Hogyan takarítsunk meg?

A megtakarítás akkor a leghatékonyabb, ha a megtakarított pénzt olyan helyre tesszük, ahol nehezen férhetünk hozzá. Például egy megtakarítási számla tökéletesen megfelel erre a célra.

Ne várjuk viszont azt, hogy a pénzünkből idővel sokkal több lesz. A megtakarítási számlák kamatai nagyon alacsonyak és általában az infláció mértékével egyeznek meg, vagy még ennél is alacsonyabbak. Az előny viszont az, hogy a pénzünk sokkal nagyobb biztonságban van, mintha a házunkban lenne, és nehezebb módon férhetünk hozzá.

Ha a megtakarított pénzt a kanapé alatt tartjuk, akkor ehhez bármikor hozzáférhetünk, és hajlamosabban vagyunk elkölteni. Arra ébredünk fel, hogy a megtakarítás kezdete óta eltelt egy év, és alig gyűlt össze 30.000 forint.

Mennyit takarítsunk meg?

Azt ajánljuk, hogy a fizetésünk legalább 5%-át takarítsuk meg. Ha lehetőségünk van, akkor minél többet tegyünk félre. A legtöbb esetben jó, ha legalább 3-4 bruttó havi bérünk van félretéve, így könnyebben átvészelhetjük a nehéz pénzügyi helyzeteket.

Ha hosszú távú befektetéseken gondolkozunk és nagyobb összegeket is tudunk félretenni, akkor erre jó megoldás lehet a bankbetét, különböző részvények vagy befektetési alapok. A tőke le lesz kötve egy előre meghatározott időre, viszont a megtakarítási számlával ellentétben hozamot is generál.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a legtöbb embernek nem könnyű 3-4 havi fizetést megtakarítani. Különösen a fiatalok számára nehéz, akik csak most kezdték a karrierjüket és mindig akad valami, amire szükségük van. Viszont gondoljunk arra, hogy még egy kisebb megtakarítással is fedezhetjük a váratlan kiadásokat. Minden nagyobb vásárlás előtt kérdezzük meg magunkat: Vajon tényleg szükségünk van erre az új okostelefonra? Miért akarjuk lecserélni a régi TV-t? Nem lenne jobb félretenni a pénzt a nehezebb időkre?

Ha minden jó az életünkben és az érezzük, hogy jó irányba mennek a dolgok, nem is gondolunk arra, hogy milyen nehézségek történhetnek. Elég egy olyan helyzetet átélni, amiből nem látunk kiutat azért, hogy elkezdjünk változtatni a pénzügyi szokásainkon.

A megtakarítás nagysága az életkörülményeinktől és az életszínvonalunktól is függ. Egyedül élünk, vagy családunk van? Mennyire stabil a jövedelmünk? Mekkora a havi költségünk? Ezek mind olyan dolgok, amelyek meghatározzák azt, hogy mekkora összeget jó félretenni.

Mekkora az az összeg, amire szükségünk van?

Íme néhány példa arra, hogy különböző élethelyzetek hogyan befolyásolhatják a megtakarított összeg nagyságát:

Egyedülálló: Mi vagyunk felelősek a saját költségünkért. Mivel csak egy jövedelem fedezi a havi kiadásokat, mindenképp legalább 2-3 havi kiadásoknak megfelelő összeget kell félretenni. Javasolt olyan biztosítást kötni, amely fedezetet ad egy olyan esetben, ha egészségügyi okok miatt munkaképtelenek leszünk. Ha váratlan helyzet miatt elveszítjük a munkahelyünket, akkor nem lesz miből fedezni a havi kiadásokat.

Párban élők: Ebben az esetben két bevételi forrásról beszélünk, ami könnyebben fedezi a váratlan kiadásokat, ha szükséges. Az is valószínű, hogy nagyobb lakásban elünk, ami növeli az energia és bérleti díjakat. Ezért, ha párban élünk 3-4 havi kiadásoknak megfelelő félretett összegre van szükségünk.

Családi élet: Minél többen élünk egy háztartásban, annál nagyobb a havi költség, és annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy megjelenik egy-egy váratlan kiadás. Megfelelő megtakarításunk kell legyen az ilyen problémák megoldására. Jó, ha legalább 4-5 havi kiadásoknak megfelelő összeg van megtakarítva a nehéz időkre. Ebben az esetben is ajánlott minimálisra csökkenteni a különböző kockázatokat megfelelő biztosítások által.

Következtetés

Ezek a tanácsok nem kőbe vésett szabályok. A személyes megtakarítás nagysága csakis tőlünk függ, viszont ez meg kell feleljen az esetleges igényeinknek. A cél az, hogy ne kerüljünk adósságokba és tartózkodjunk a hitelek magas kamataitól.

Címkék: megtakarítás, adósság, spórol, kölcsön, hitel, pénz, reklám