Amikor keresi az ember a felsőfokú tanulmányának a helyét és szakját, és eldönti, hogy ő most mérnök lesz, sokan úgy gondolják, hogy a munka majd úgy fog kinézni, hogy egy kényelmes irodában fognak ücsörögni, az asztal mellett tervezgetni, esetleg néha 1-1 konferencia meg havonta néhányszor körbesétálnak a gyárban vagy az építkezésen. Az, hogy ügyfelekkel is kell majd tárgyalniuk az a legtöbbűknek eszébe sem jut.

Nem is nagyon készülnek föl erre a részére így a diákok az egyetemen. Megtanulják az áramlástant és az ehhez való képleteket, de nem térnek ki, egy mindent jobban tudó ügyfél kezelésének a módjára. A következőkben tehát álljon néhány jó tanács az ügyfelek kezelését illetően általánosan beszélve minden mérnök szakmáról.

Ez a szakma egy magas iskolai végzettséget igényel. Gyakran egyszerűnek tűnő dolgok mögött, komoly számolások és gondolatok állnak. Nem egyszerű ezt mindig elmagyarázni az ügyfeleknek, hogy, nem lehet csak úgy ezt a csövet áttenni a túloldalra, vagy, hogy ezeknek a részeknek nem esztétikai funkciójuk van, hanem szükségesek oda a működés szempontjából. Az ilyen és ehhez hasonló beszélgetések nagyon fárasztóak tudnak lenni, és érezheti úgy a mérnök, hogy fölöslegesek. Ettől se a projekt nem jut előrébb sem a megrendelt termék nem lesz jobb. Viszont ekkor sem szabad elveszíteni a türelmet, vagy kioktató hangnemben beszélni a megrendelővel, mert lehet, hogy a termék nem is lesz jobb tőle, de a vevőnek sokat jelentenek ezek a beszélgetések és lényeges, hogy pozitív benyomást hagyjunk benne.

null

Sajnos azzal is meg kell barátkoznunk, hogy bármennyi munkát is fektettünk valamibe, bármennyire is vagyunk megelégedve vele, lehet, hogy a vevő húzni fogja a száját. Nem vagyunk mind ugyanolyanok, és nem ugyan azokat a dolgokat találjuk esztétikusnak. Az ilyen helyzeteken érdemes gyorsan és gördülékenyen továbblépni. Ezért is lehet kifizetődő, ha menet közben többször is tudunk egyeztetni, hogy ne pazaroljunk el munkaórák sokaságát egy olyan részletre, amit később teljesen át kell dolgoznunk.

Minden nehézsége ellenére megéri mérnökként elhelyezkedni. Ha megnézzük az szombathelyi állás legnagyobb része középfokú végzettséget követel és ehhez mérten is fizet. A mérnöki állások legalább egy kategóriával magasabb fizetésbe esnek. Így ha másért nem, már a pénzért is megérheti itt elhelyezkedni. De szerintem már maga a munka is olyan, amiért kifizetődő lehet ezt a szakterületet választani. Alkotni valami újat, ami eddig nem létezett egy különleges érzés. Nem csak épületről lehet itt szó, akár a tárgyakról is. Ahogy láthatjuk, hogy amit papírra vetettünk az megjelenik a valóságban is az felemelő érzés. Így mindenkinek tudom ajánlani, hogy mérnökként tanuljon tovább, akik szeretnének valamit alkotni.

Címkék: szombathelyi állás, reklám