A nyári gumi vásárlása akár a nyár derekán is szükséges lehet, ezért érdemes előre gondolkodni arról, hogy milyen márka bizonyulna a leginkább megfelelőnek. De mégis mi alapján érdemes választani?

Milyen szempontokat tartsunk fontosnak akkor, amikor egyik vagy másik márka mellett letesszük a voksot? Tényleg csak a legdrágább fajtáktól várhatjuk el a maximális biztonságot és az időtálló minőséget? Olyan kérdések ezek, melyekkel sok gépjármű tulajdonos szembesül. Cikkünkben abban igyekszünk segíteni, hogy milyen nyári gumit érdemes választani 2017-ben.

A méret a lényeg!

Azzal minden autós tisztában van, hogy korántsem mindegy, milyen autótípushoz milyen méretű gumit választunk. A gépjármű kezelési útmutatójában erről részletes tájékoztatást olvashatunk, de a vezető oldali ajtónál az ajtóoszlopra elhelyezett keréknyomás táblázatból is fontos információkhoz juthatunk. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a terhelési- valamint a sebesség index is szerepet játszik az ideális gumi megtalálásában.

A nagyobb össztömegű autók esetében erősebb, magasabb terhelési indexű gumi javasolt. Amennyiben jellemzően nagy sebességgel haladunk, akkor a sebesség indexre is érdemes odafigyelni. A sportos nyári gumik esetében a magas sebesség index jobb tapadást tesz lehetővé.

7 fok a kritikus hőmérséklet

A nyári gumi cseréjére rendszerint évszakváltáskor szokott sor kerülni. Ilyenkor a 7 fokos szabályt célszerű szem előtt tartani. Abban az esetben tehát, ha a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, akkor mindenképpen gondoskodni kell a téli abroncs lecseréléséről.

Miért olyan fontos ez? A téli és a nyári gumi jelentős eltérést mutat mind az anyagösszetételt, mind a felületi kialakítást illetően. A meleg aszfalton kizárólag a jó minőségű, megfelelő profilmélységgel rendelkező gumik biztosítják a tapadást. Sokak számára okoz problémát a rettegett „vízen futás” jelenség, amelyért legtöbbször a nem megfelelő abroncs tehető felelőssé. Nem mindegy tehát, hogy milyen márka mellett tesszük le a voksot, ezen ugyanis a biztonságos közlekedés is múlhat.

Óvatosan a használt gumikkal!

Minden autós szembesülni szokott az örök kérdéssel, hogy vajon megéri-e a használt autógumi. Ugyan kétségtelen, hogy a piaci kínálatban jó állapotban levő darabok is megtalálhatóak, de nagyon körültekintőnek kell lenni a választáskor. Ma már az új nyári gumik sem képviselnek megfizethetetlen árkategóriát, ráadásul akár az online rendelés kényelmét kihasználva is beszerezhetjük azokat.

Amennyiben mégis a használt abroncs mellett döntenénk, úgy van néhány dolog, amire mindenképpen figyelnünk kell. Nagyon fontos a profilmélység ellenőrzése, valamint a gyártási év sem elhanyagolható. A DOT számon túl célszerű szemrevételezéssel átnézni az abroncsot, így kiszűrhetjük az esetleges felületi sérüléseket, az egyenetlen kopást, vagy a dudorok jelenlétét.

Címkék: abroncs, nyári, gumi, reklám