Mindig valamilyen stabil, állandó vagy fizikai jelenség alapján számítják az idő mérését. Ezekre különböző módszereket fejlesztettek ki az idők folyamán, eleinte a csillagászati módszerek, aztán a régi időmérő módszerek, később a mechanikus időmérők és manapság a korszerű időmérőeszközök nyújtanak nekünk segítséget abban, hogy kövessük az idő teltét. Az időmérés fizikai alapjai az inga lengésideje, a kvarckristály rezgése, valamint az atomok rezgése.

Csillagászati módszerek:

Megfigyelhető, hogy bár a nappalok és éjszakák hossza nem egyforma, de együtt a kettő mindig ugyanannyi. Ezt nevezzük napnak. Ez azért fontos, mert a csillagászati módszerben az időmérés elve a napnyi időtartam. Ezt a jelenséget használták már az ókorban is az idő mérésére. Kr. e. 2400-ban a babiloniak az évet 12 részre és a napot 24 órára osztották. Egyiptomban is 365 nap és 6 óra hosszúnak mérték az év hosszát.

Régi időmérő eszközök:

Vízóra, napóra, homokóra és a tűz óra, más néven gyertyaóra. Az ókori Egyiptomban találták fel a legrégebbi időmérő eszközt. A rövidebb időtartamok mérésére a vízórát használták. Később a középkorban ezt leváltotta a homokóra és a tűzóra és Európában már a XIV. század előtt is ezt használták.

Mechanikus órák

A XIII. század vége felé készítették az első ilyen órákat. Ezek nagy szerkezetek voltak, egy egész templomtornyot elfoglaltak. A működésükért rugó vagy mozgó súly volt a felelős. Kisebb méretben a XVI. században jelentek meg, ekkor jelentek meg a zsebórák és a karórák is. A XX. század elején a nagy tömegben gyártott karórákat már bárki megvásárolhatta. A jobb minőségű óráknál napi 1 másodperc pontosság volt az eltérés, de ma már ennél sokkal pontosabban mérhető az idő.

Korszerű időmérő eszközök

Az első szerkezetek LED-es, nagyméretű kijelzőkkel rendelkeztek. A korszerűbb változatokban már folyadékkristályos kijelzőket szereltek. Napjainkban a kvarcórák, azaz a digitális órák analóg kijelzővel készülnek. Az 1980-as évek végére tehető a hagyományos mechanikus órák gyártásának megszűnése.

null

Az órák csoportjai

Négy nagy csoportba sorolhatjuk az órákat; mobilitás szerint, szerkezet szerint, különlegesség szerint és kijelzés szerint különböztethetjük meg őket. Mobilitás szerint beszélhetünk helyhez kötött (toronyóra) és mozgatható (zsebóra) órákról, kijelzés szerint léteznek analóg és digitális órák. A különleges, speciális óra például a parkolóóra és a stopperóra. Szerkezet szerint tovább bontható csoportok a mechanikus órák (ingaóra, kerekes óra), a külső anyagok hatásait kihasználó órák (nap-, hold-, víz-, tűzórák) és az elektromos órák (kvarcóra, atomóra)

Órák ajándéknak

Napjainkban az órák már nem csak használati eszközök, hanem egyfajta ékszer szerepet is betöltenek, hiszen az eleganciájuk, szépségük miatt igen mutatós darabjai lehetnek öltözékünknek, legyen szó az üzleti életről vagy a mindennapokról. Egy elegáns vagy modern, jó minőségű karóra sokat elárul viselőjéről, hosszú évekig életünk részévé válhatnak és eszmei értékekkel is bírhat a tulajdonos számára.

Ajándéknak a díszdobozában vagy egy még díszesebb csomagolásban kifejezetten mutatós és maradandó választás lehet például a családon belüli ajándékozások során, illetve később a minőségi órák több generáció számára is tovább adhatóak. Időt és értéket álló karórák széles választékában lehet választani a boltokban és már az interneten is egyaránt.

A www.mutatosora.hu webáruházában szélesebb a választák, mint néhány boltban, számtalan márka, köztük a NaviForce (www.mutatosora.hu/naviforce-ora) is megtalálható, emellett különböző esküvői ékszerek és kristály ékszerek is a kínálat részei.

A webáruház minden termékhez útmutatót és 12 hónapos magyar garanciajegyet mellékel, valamint a megrendeléshez nem szükséges külön időt igénybe vevő regisztráció sem. A házhozszállítási plusz költségektől sem kell tartani, ugyanis 15.000 forint feletti összeg esetén díjmentesen kiszállítják a megadott címre.

Címkék: mutatosora, naviforce, webáruház, reklám