Az ízületi problémák, a porckopás napjainkban sokkal többeket érint, mint ahányan orvoshoz is fordulnak a betegséggel, pedig az időben megkezdett kezelés lassíthatja a kopásos folyamatot, és csökkentheti a fájdalmat.

Az izuletor.hu nem csak a súlycsökkentést és a testmozgást javasolja porckopás ellen, hanem a különféle porcképződést elősegítő készítmények használatát is. Mint azonban minden krónikus betegség esetében, így porckopás kapcsán is felmerülhet a kérdés, hogy mire vezethető vissza a tünetek megjelenése. Ma már nem állíthatjuk egyértelműen, hogy kizárólag a korral járó természetes folyamatról van szó esetében, ugyanis a fiatal korosztály körében is gyakran megjelennek az egyértelműen kopásos megbetegedésre utaló jelek. Lássuk, milyen okokra vezethető vissza az a krónikus betegség, mely súlyos esetben a mozgásszabadság beszűküléséhez is vezethet!

A genetikai tényezők szerepe

Ha betegségekről van szó, akkor mindig felmerül a genetika szerepe. Nincs ez másként porckopás esetében sem, és valóban tény, hogy az ízületek lazasága, vagy kóros mozgathatósága, esetleg a csontok és ízületek hibás kapcsolódása ténylegesen porckopáshoz vezethet. Könnyelműség lenne azonban azt gondolni, hogy kizárólag a genetika a felelős a kopásos megbetegedésekért, hiszen sok esetben inkább az életmódra vezethető vissza a tünetek megjelenése.

A súlyfelesleg komoly kockázati tényező

Az elhízás számos betegség esetében kockázati tényezőként van jelen, így a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív-, és érrendszeri megbetegedések, a depresszió, vagy éppen a porckopás is kialakulhat, ha plusz súlyt cipelünk magunkon. Kifejezetten a térd és a csípő ízületei károsodnak a felesleges kilók jelentette terheléstől, ezért fontos, hogy megőrizzük normál súlyunkat, vagy ha már felszaladtak a kilók, akkor mihamarabb leadjuk azokat.

A sport káros is lehet

Gyermekkori sportsérülések, húzódások, ficamok, vagy a mindennapokban végzett, nem megfelelően megválasztott mozgásforma mind káros hatással lehetnek ízületeinkre. A porckopás kezelésére gyakran javasolják a szakemberek a rendszeres mozgást, ám ha nem súlyunknak és edzettségi szintünknek megfelelően választunk sportot, akkor csak még tovább károsíthatjuk a porcokat. A fogyással megvalósított tehermentesítés után már lehetőség van arra, hogy intenzívebben mozogjon, de súlyfelesleggel célszerű óvatosan tenni ezt.

Az ülőmunka fájdalmat okoz

Irodai munkát végzők körében gyakori a derék-, és hátfájás, de a sokáig egyetlen helyben ülés a porcok állapotára is káros hatással van. Különösen a nem jól megválasztott szék vagy asztal, a helytelen testtartás terhelik a térdeket és a gerincet fokozottan. Fontos, hogy odafigyeljen arra, hogyan ül az asztalnál, és időnként álljon fel. Ha napjai nagy részét az irodában tölti, akkor legalább szabadidejében kerülje a számítógépet, menjen a szabadba, mozogjon!

 

Címkék: izületőr.hu, porckopás, reklám