Szita Károly a rádióinterjújában úgy fogalmazott: a büdzsé tervezéskor felmerült a kérdés, hogy olyan költségvetést alkossanak-e, amely érzékelteti mindenkivel, hogy mekkora a baj, milyen többletköltséget okoz például az energiahordozók árában az elhibázott brüsszeli szankciós politika és a háborús infláció.

„A másik lehetőség az volt, hogy olyat költségvetést készítsünk, amely reagál a jelenlegi helyzetre, de nem hagyja veszni a jövő lehetőségét sem, vagyis olyat, amely arról szól, hogy továbbvigyük, és ne mondjunk le közösen kitűzött céljainkról. Megvédjük a teljes foglalkoztatás esélyét, a tartósan növekvő jövedelmeket, a lélekszámban gyarapodó közösséget, az egészségünket és az energiafüggetlenedési törekvéseinket” – mondta a városvezető.

A biztonsági költségvetés kapcsán Szita Károly elmondta: azért lehetett így tervezni, mert a város gazdasága megerősödött annyira, hogy a koronavírus járvány és az orosz-ukrán háború sem tudta meggyengíteni.

Rekord alacsony a munkanélküliek száma Kaposváron. Míg 10 éve 7 ezer felett volt a számuk, ma 1300 alatt van. S míg egy évtizede több mint 1300 közmunkást foglalkoztattak, addig ma alig 100 embernek adnak így munkát.

„Örömteli hír az is, hogy a kaposvári vállalkozások és cégek több pénzt adnak be a közösbe, idén is 7-800 millióval többel, összesen 4,9 milliárd forinttal  járulnak hozzá közös céljaink megvalósításához.” – sorolta a számokat a polgármester.

Valamint idén már 400 millióval többet fizet Kaposvár szolidaritási hozzájárulásként, ezzel a pénzzel segítik az erősebb települések a gyengébbeket, vagyis a város adóerő képessége is nőtt.

Címkék: rádió, interjú, szita károly, politika