Az ünnepség elmaradt, az ünnep nem. A koronavírus miatt nem lehetett megtartani az ilyenkor megszokott, tömegeket megmozgató kaposvári ünnepségeket, de a fellobogózott város idén is megemlékezett a szabadságukért az életüket is feláldozó márciusi ifjak előtt.

Kaposvár polgármestere videós üzenetében úgy fogalmazott: eleink küzdelmeiben ott van számunkra az üzenet, amely révén mindenkor, így most is meglelhetjük az utat, amely elvezet a megújuláshoz, az új, a korábbiaknál is szabadabb életünkhöz.

Furcsa időket élünk – mondta Szita Károly, aki szerint most nem a Habsburgok és nem is a szovjetek ellen küzdünk, s nem is a koronavírussal harcolunk, hanem saját magunkkal, fáradtságunkkal, türelmetlenségünkkel vívunk csatát, azzal a jogos elvárásunkkal, hogy végre ismét úgy élhessük az életünket, ahogyan szeretnénk és mégis a magunk szertelen szabadságvágyát kell korlátoznunk ahhoz, hogy visszanyerhessük teljes szabadságunkat.

A polgármester szerint a szabadság nem akkor az igazi, ha kivívjuk magunknak, hanem akkor, ha közös létélményünkké válik. Mert ha csak önmagunkra figyelnénk, bármelyikünk maga mögött hagyhatná a kötelességeit, feladatait.  

„A létünk közösségi lét. Ez bizonyosodott be az elmúlt esztendőben is. Hogy nemcsak önmagunkra és szűkebb környezetünkre kell vigyázni, hanem másokra is. Hogy muszáj engednünk az önzésből ahhoz, hogy újra megtaláljuk egymást. Így lesz újra magától értetődő mindenki számára: az egyén sikere és szabadsága mit sem ér, ha mások nem osztozhatnak benne. Kívánom, hogy mostani szabadságharcunk tegye még összetartóbbá közösségünket! Nyerjük vissza az egymásra figyelés, és az egymás iránti őszinte kíváncsiság, a megértő figyelem képességét! Ha ezzel a lelkülettel fordulunk a világ felé valamennyien, akkor együtt lehetünk úrrá minden bajon és nehézségen!”

Címkék: március 15, szita károly, politika, videó, kaposvár