Stabilnak nevezte a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások rendszerét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a kormányfő. Orbán Viktor azt mondta: míg a nyugat-európai válságkezelés időszakos lazításokból és időszakos megszorításokból állt, addig a magyar - a nyári nemzeti konzultációnak megfelelően - a közösen kialakított korlátozásokra épül november óta. A miniszterelnök azt is hozzátette: február közepén ismét indítanak egy nemzeti konzultációt - online formában - a nyitás kérdéseiről. Ezután születhetnek döntések március 1-jével és április 1-jével, vagy április 3-ával, ami a húsvét. "Akkor már biztosan szabadabb életünk lehet, mint amilyen a mostani, ha addig fegyelmezetten tartjuk a szabályokat"- fogalmazott.

A koronavírus-járvány miatti gazdaságvédelmi akcióterv elérte a célját, a munkahelyek megtartását, decemberben ugyanis már ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt. Magyarországon a foglalkoztatottak száma újra elérte a 4,5 milliót.

A gazdaság-újraindítási akcióterv részeként döntött a kormány egy új hitelkonstrukció bevezetéséről a koronavírus-járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozásoknak: így ők 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni.

Címkék: kamatmentes, kölcsön, korlátozás, miniszterelnök, Orbán Viktor, oltás, vállalkozás, munkahely, vakcina, járvány, koronavírus, gazdaság, politika