Csákabonyi Balázs 1936. december 3-án született Egerben dr. Csákabonyi Kálmán levéltáros és Áriás Ilona gyermekeként. Középiskolai tanulmányait Gyulán végezte, ott szerzett tanítói képesítést. 1962-ben megházasodott, feleségével, Somosi Mártával két gyermekük született.

Pályáját 1955-ben tanítóként kezdte a Békés megyei Gerlán, azt követően a balatonboglári művelődési házban dolgozott művészeti előadóként, majd intézményvezetőként. 1961-től népművelési felügyelő volt a nagyatádi járásnál, 1965-ben pedig a Somogy Megyei Tanács népművelési csoportvezetője lett.

Ugyancsak abban az évben kezdte meg jogi tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen, 1971-től pedig már Kaposváron dolgozott ügyvédjelöltként, 1972-től ügyvédként. 1988-tól 1997-ig a Somogy Megyei Ügyvédi Kamara elnöke, 1991-től az országos ügyvédi kamara elnökségi tagja volt. Az országos hírű szaktekintélynek számító jogász 1994-es képviselővé választásáig gyakorolta az ügyvédi hivatást.

A Somogyi Hírlapnak adott 1997-es interjújában így vallott a politikai szerepvállalásáról: „Munkám során, akár tanítóként, népművelőként, jogászként, mindig emberekkel foglalkoztam, és azt hiszem, az, hogy egy ember, vagy egy közösség gondjait felvállaltam, a szakmai feladat mellett politikai állásfoglalást is kívánt. Tehát úgy is mondhatom, hogy egész életemben politizáltam. A legutóbbi választások előtt a pártok keresték a képviselőjelöltjeiket, engem is több oldalról csábítottak, baloldali érzelmű emberként az MSZP felkérését fogadtam el, támogatásukkal, pártonkívüliként lettem országgyűlési képviselő.”

1998-ban, 2002-ben és 2006-ban listáról került be a parlamentbe, 2010-ben azonban visszavonult.

A Kaposvárhoz fűződő érzéseiről vallva azt nyilatkozta, rögtön megszerette ezt a várost, megragadta a hangulata. „Örülök, hogy Kaposvár ma is megmaradt annak, ami volt: a hagyományokból táplálkozó városnak, ahol azonban az előretekintő lokálpatriotizmus hihetetlenül dinamikus fejlődést eredményezett.”

Az 1998-ban számára odaítélt Kaposvár Városért kitüntetésről büszkén mondta: „Az indoklás, hogy sokat tettem ezért a városért, különösen meghatott. Az első gondolatom az volt, hogy én csak végeztem a munkámat, de soha nem nagy zajjal, nem feltűnően. És úgy látszik: mégis észrevették. Kaposvár a második, de a kedvesebb hazám. Hozzánőttem ehhez a városhoz.”

null

Dr. Csákabonyi Balázs 2020. március 26-án, életének 84. évében hunyt el Kaposváron. A somogyi megyeszékhely tisztelettel őrzi emlékét.

Címkék: csákabonyi balázs, halál, politika, kaposvár