Kaposvár közgyűlése is támogatja azt az európai polgári kezdeményezést, amelyet a Székely Nemzeti Tanács indított útjára. A cél az, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei – köztük a székelység is – megtarthassák identitásukat a saját szülőföldjükön. Ehhez olyan uniós forrásokra is szükségük van, amelyeket nem az államokon keresztül, hanem közvetlenül az uniótól hívhatnak le. Egymillió aláírásra van szükség ahhoz, hogy a javaslatról érdemi tárgyalás indulhasson.

Politikai irányzatoktól és belpolitikai felhangoktól mentes ügyben hozott támogató határozatot múlt heti ülésén Kaposvár közgyűlése. A testület tagjai egyhangúlag szavazták meg, hogy támogatják a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését, amely az európai nemzeti kisebbségek megerősödését tűzte ki célul.

Kaposvár képviselői arra kérik a város polgárait, hogy a www.nemzetiregiok.eu címen maguk is írják alá a javaslatot, hogy a május 7-ig összegyűjtendő egymillió szignó között a kaposváriak támogatása is ott legyen.

Az önkormányzat szerint a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg. Ehhez biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU-alaphoz, forráshoz, programhoz, meg kell teremteni a garanciákat sajátosságaik fenntartásához, a megfelelő gazdasági fejlődéshez, hogy az unió átfogó, harmonikus fejlődése fenntartható legyen, és kulturális sokszínűsége is fennmaradjon.

Ha egyetértenek azzal, hogy Európa nemzeti sajátosságokat őrző régiói megerősödjenek, jogköreik bővüljenek, több önállósággal rendelkezzenek, hogy meg tudják őrizni történelmi hagyományaikat és mindeközben ne szenvedjenek gazdasági hátrányokat, támogassák a kezdeményezést, és álljanak ki a székely közösség mellett!

Címkék: petíció, székelyföld, politika, kaposvár