Tavaly áprilisban jelentették be az ellenzéki pártok vezetői, hogy közösen indulnak az őszi helyhatósági választásokon. Ennek érdekében akkor egyesületet is alapítottak. Azt mondták, hogy az egyesület - bár tagjai politikai pártok képviselői - civil. Elnöknek Fejes Istvánt választották, aki úgy nyilatkozott: mindenkit csatlakozhat hozzájuk.

Hogy a teljes körű összefogás végül nem valósul meg, annak már május végén voltak jelei. Egy lakossági fórumon feszült egymásnak először a Kaposváriakért Egyesület és a Polgári Szabadság Platform. A PSZP politikusa, Kerepesi Tibor akkor ezt mondta:"valóban történt megkeresés, hogy beszélgessünk. És beszélgettünk is két alkalommal. Egy lépést nem lehetett előre haladni, ugyanis nem voltak kidolgozott ötletek arra sem, hogy hogyan tud a két szervezet együttműködni. Én Fejes úrnak akkor is mondtam, mondják el, hogy lehetne, milyen témák mentén együttműködni. Semmi ilyen nem történt. Tehát nem kell rám mutogatni .."

A vita maradt, egyezség nem lett. Az önkormányzati választásokon aztán a Fidesz mindent vitt, az ellenzéki pártoknak egy egyéni körzetet sem sikerült megnyerniük.

A Kaposváriakért Egyesület négy helyet kapott kompenzációs listán. Az osztoszkodás során pedig felszínre kerültek a további ellentétek. A Momentumos Bereczki Dávid és a DK-s Molnár Péter mandátumában még megegyeztek, ahogy a Jobbikos Teveliné Horváth Melindáéban is. Az utolsó képviselői hely betöltése kapcsán azonban egy hetekig tartó vita kezdődött.

A pártok állítólag az MSZP-s Pintér Attilát, az egyesület vezetése pedig a sikertelen kampány főnökét, Felder Frigyest akarta pozícióhoz juttatni. A szövevényes ügyben volt bejelentés és visszavonás, e-mailben küldött meghatalmazás és annak visszavonása is. A Helyi Választási Bizottság egyik ülését követően az LMP-s politikus, Felder Frigyes így fogalmazott: "nyilatkoztunk arról közösen, hogy a Jobbikos képviselőt, Teveliné Horváth Melindát és engem jelölnek a szervezetek, majd ezt a tudtom nélkül visszavonták és itt rendült meg az én bizalmam a meghatalmazottam felé, mivel ugye a meghatalmazás arról szól, hogy az érdekemben és helyettem eljárjon és én ennek a nyilatkozatnak a visszavonásáról nem tudtam.”

Mivel megegyezni nem tudtak, végül a bíróság hozott döntést. E szerint az LMP-s politikus ülhetett be a városi közgyűlésbe.

Február 17-én aztán robbant a bomba: a Kaposváriakért Egyesületből négy ellenzéki párt - a DK, a Jobbik, a Momentum és az MSZP - tagjai kiléptek.

Mint közleményükben írták: "most egy vesztes választás után egy kompenzációs listáról betölthető mandátum sorsát kívántuk közösen eldönteni. A demokratikusan meghozott döntést azonban az egyesületből néhányan adminisztratív úton ellehetetlenítették, így nem sikerült érvényt szerezni a közös akaratnak. Sajnáljuk a szakítást, de együttműködni csak azokkal lehet, akik a közös siker érdekében a nehéz helyzetekben is ragaszkodnak a demokratikus alapelvekhez. Ez egy olyan lecke, ami nélkül nincs siker!"

Bereczki Dávid, a Momentum Mozgalom kaposvári elnöke, pedig kérdésünkre így válaszolt: "itt helyben igen voltak konfliktusok Felder Frigyessel, mint politikussal, vagy mint magánszeméllyel az egyesületen belül. Viszont én továbbra is azt mondom, hogy szükséges együttműködni a jövőben is. Remélem, hogy belátja azokat a rossz politikai és szerintem kicsit emberi döntéseket is, amiket a múltban hozott."

Megkerestük az egyesület elnökét, Fejes Istvánt is. Ő ugyancsak elzárkózott az interjútól, és közleményben reagált. Azt írta, hogy az egyesület kettős céllal alakult: egyrészről hogy keretet adjon az ellenzéki pártok együttműködésének az önkormányzati választáson, másrészt, hogy minél több civilt vonjanak be a közéletbe. Mivel ez utóbbit helyezik most előtérbe, "kívánatossá vált az egyesületi tagság átalakulása, a pártok helyi vezetőinek kilépése az egyesületből és a távozó tagok helyére civilek csatlakozása, amely folyamat nemrég elkezdődött."

A Felder Frigyes által bíróságon elnyert mandátum, tehát végül az egység felbomlásához vezetett. Szerkesztőségünk telefonon érte el az LMP-s önkormányzati képviselőt, aki nem kívánt kamera elé állni, de annyit elmondott: nem kommentálja a pártok közleményét, de várhatóan az LMP is kilép a Kaposváriakért Egyesületből.

Címkék: kilép, Lmp, Momentum, Mszp, Felder, Kaposváriakért Egyesület, mandátum, tag, ellenzék, Pintér, bíróság, képviselő, Jobbik, közgyűlés, politika