A választásokat követően Horváth Ákos Ervin és Fejes István voltak azok, akik nem akartak dolgozni a helyi képviselőtestületben. Helyük betöltése kapcsán pedig egy hetekig tartó vita kezdődött az ellenzéki pártok között. Mivel megegyezni nem tudtak, a helyi választási bizottsàg hozott döntést.

- A Helyi Választási Bizottság a pénteki ülésén úgy határozott, hogy a megüresedett két kompenzációs helyen Teveliné Horváth Melinda, illetőleg Felder Frigyes szerez mandátumot - mondta Dr. Csillag Gábor, a Kaposvári Helyi Választási Iroda vezetője.

Az ellenzék által korábban közösen megállapított kompenzációs listán valóban Felder Frigyes és Teveliné Horváth Melinda következnek a sorban, csakhogy Pintér Attila azt mondja: a jelölő szervezetek ettől a sorrendtől függetlenül is tehetnek javaslatot arra, ki üljön be a közgyűlésbe. A szocialista politikus szerint a pártok éltek is ezzel a lehetőséggel és őt jelölték képviselőnek Felder helyett.

Ennek a beadványnak az előterjesztőitől azonban időközben Felder Frigyes és Fejes István visszavonták a meghatalmazásukat. Sőt, több visszavonás is történt.

- Nyilatkoztunk arról közösen, hogy a Jobbikos képviselőt, Teveliné Horváth Melindát és engem jelölnek a szervezetek, majd ezt a tudtom nélkül visszavonták és itt rendült meg az én bizalmam a meghatalmazottam felé, mivel ugye a meghatalmazás arról szól, hogy az érdekemben és helyettem eljárjon és én ennek a nyilatkozatnak a visszavonásáról nem tudtam - tette hozzá Felder Frigyes, a Lehet Más a Politika képviselője.

A Magyar Szocialista Párt kaposvári elnöke szerint az ő jelölésük jogszerű, míg a meghatalmazások visszavonása jogszerűtlen. Éppen ezért vitatja a Helyi Választási Bizottság a pénteki döntését.

- Október 27-én döntöttünk a mandátumok sorsáról, ez egy közös döntés volt, ebben minden jelölő szervezetnek a vezetője részt vett. Október 28-án leadtuk a jelölést, amelyről most is úgy gondoljuk, hogy az egy teljesen jogszerű, legális jelölés volt és mivel tartjuk ezt az álláspontunkat, nem tudok mást mondani, mint azt, hogy a Helyi Választási Bizottság döntését követően jogorvoslattal fogunk élni - nyilatkozta Pintér Attila, a Magyar Szocialista Párt képviselője.

A vitatkozó pártok között várhatóan a bíróságnak kell majd döntenie.

Címkék: mandátum, képviselő, önkormányzat, politika