Több ponton is megsértette a választási eljárásról szóló törvényt a Kaposváriakért Egyesület, így a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Momentum Mozgalom és a Magyar Szocialista Párt közös polgármesterjelöltje. Ezt állapította meg a Kaposvári Helyi Választási Bizottság tegnap.

A testület állampolgári bejelentésre vizsgálta meg a jelölőszervezetek, illetve Horváth Ákos Ervin plakátolási gyakorlatát és arra jutott: eddig részükről senki semmilyen hivatalos fórumoin nem jelezte, hogy közterületen, utak mellett és villanyoszlopokon kampányolnának. Erre sem engedélyt nem kértek, szerződést sem kötöttek és díjat sem fizettek.

Ráadásul a kihelyezett plakátok egy része azok méretéből adódóan városszerte több helyütt is akadályozza a biztonságos közlekedést, például azzal, hogy részben vagy egészben beláthatatlanná tesz egy kereszteződést, vagy egy gyalogátkelőhelyet.

A döntés kapcsán dr. Csillag Gábor jegyző azt írta, hogy hirdetést helyezni csak a plakáthely tulajdonosának, bérlőjének, illetve vagyonkezelőjének előzetes és írásbeli hozzájárulásával lehet. Éppen ezért a Helyi Választási Bizottság az érintetteket felszólítja a kialakult helyzet azonnali megszüntetésére és eltiltja őket a további jogsértésektől.

Mint ismeretes 2018 tavaszán a Jobbik Magyarországért Mozgalmat a bíróság hasonló jogsértés miatt 18 millió forint megfizetésére kötelezte.

Címkék: jogsértő, plakát, hirdetés, kampány, politika