Október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat Áder János államfő. Az erről szóló nyilatkozatot pénteken tették közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

"Demokráciánk erejét, stabilitását a nemzet választójoggal rendelkező polgárainak szabad és felelős akaratnyilvánítása biztosítja. Az 1990-ben megtartott első szabad választások óta minden alkotmányos feltétel adott ahhoz, hogy magunk döntsünk saját sorsunkról, a jelenünket és jövőnket meghatározó kérdésekről" - fogalmazott Áder János, köztársasági elnök.

Az alaptörvény szerint egyébként a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását októberben kell megtartani. Úgy, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen.

Az őszi önkormányzati választás után hat megyei közgyűlés létszáma is megváltozik: a somogyi például eggyel csökken a lakosság számának változása miatt.

A nem megyei jogú városban élők megyei önkormányzati képviselőket is választanak az október 13-ai önkormányzati választáson, az úgynevezett megyei listán. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény alapján a megyei közgyűlés tagjainak számát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának évében, a január 1-jei lakosságszám alapján kell meghatározni.

 

Címkék: választás, Somogy, képviselő, közgyűlés, polgármester, önkormányzat, politika