Az önkormányzati szféra "él, virágzik és létezik" Magyarországon és képes jól megszervezni önmagát - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlésén csütörtökön Nyíregyházán. Gulyás Gergely a tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, ezért is fontos, hogy az októberi önkormányzati választásokon olyan városvezetőket válasszanak a helyi polgárok, akik ügyeiket olyan eredményesen képviselik, mint ahogy jelenleg például Nyíregyházán vagy Kaposváron látható.

A téma kapcsán Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere azt mondta: a mostani kormány partnerként tekint a nagyvárosokra, amelyek olyan fejlesztéseket igyekeznek megvalósítani, amelyek révén mindeki jobban élhet, mint korábban: "A magyar kormány az olyan mértékben partnernek tekinti a megyei jogú városokat és magukat az önkormányzatokat, amire nem volt példa 2010 előtt. Nem azt mondja, hogy mi a jó nekünk, hanem megkérdez bennünket, hogy nektek, mi lenne a jó? Akkor leülünk beszélni, megállapodunk, egymás szemébe nézünk, egymás kezébe csapunk és azt támogatja és azt hagyja jóvá, amit az adott településen belül fontos."

Szita Károly ugyanakkor a Magyar Falu Programot is üdvözölte: "A nagyvárosok jellemzője, hogy a környező településekről járnak oda tanulni a középiskolás diákjaink, a környező településekről járnak oda dolgozni vagy éppen vásárolni. Vagyis nagyon sokan megfordulnak nálunk, a megyei jogú városokban, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények közül érkeznek."

Címkék: falu, város, beruházás, fejlesztés, politika, Kaposvár