Bennünk, mai magyarokban éppen az a nyughatatlan cselekvési vágy lakozik, mint ami eleinkben volt. Megtartani hazát, hitet, családot egészségben, békességben. S közben: büszke magyaroknak lenni mindig, minden körülményben. Ezért ünnepe a szabadságnak március 15. Olyan örökség ez, amely fényesebb az aranynál, drágább minden földi hívságnál, s amely bizony megillet minden embert e földön. Csak éppen nekünk a legfontosabb - mondta az 1848-as forradalom kitörésének 171. évfordulóján Szita Károly.

null

Kaposvár polgármestere a Kossuth téren elmondott beszédében méltatta a 48-asok hősiességét, dicsőségeit. "Nem, nem érünk fel Kossuthhoz, Petőfihez, Széchenyihez vagy Vasvárihoz. De mi magunk is elmondhatjuk, hogy a mai magyarok harminc esztendővel ezelőtt megcselekedték, amit megkövetelt tőlük a haza. Harminc esztendeje, hogy népünk véget vetett a négy évtizedes rémálomnak. Képesek voltunk békés eszközökkel eltörölni a pártállami diktatúrát, képesek voltunk megalkotni demokratikus politikai közösségeinket, megalkotni a szabad választásokon nyugvó népképviseleti demokráciát - emlékeztetett Szita Károly.

- Hiszem, hogy mindig, minden korban kellenek a hősök. Ők viszik a zászlót, ők adják a példát. De kell legyen mögöttük sokaság is. Mert csak a sokaság képes csuda dolgokra! Mi, a magyar nemzet szabad polgárai kellettünk harminc vagy százhetvenegy évvel ezelőtt ahhoz, hogy megremegjen a föld, hogy egyszerre dobbanjon minden szív, hogy egyként ragadjon kardot, zászlót vagy amit kellett minden kar. A mának mi vagyunk a hősei. Minden egyes ember, aki a közösségért tesz. Aki gondolataiban, érzéseiben és cselekedeteiben önmagán kívül szem előtt tartja és látja is a családját, látja a nemzetét és látja a hazáját - mondta a város vezetője.

Szita Károly a kaposváriakról szólva kijelentette: bennünket látszólag csak a közös otthonunk köt össze. Ám azzal, hogy itt éljük életünket, itt történik meg velünk és általunk minden emberi csoda. Ide születnek gyermekeink, itt cseperednek fel szemünk láttára. Itt ismerjük meg barátainkat, itt alapítunk családot. Egymás szomszédai és kollégái leszünk, munkánkkal, odaadásunkkal mindannyian ezt a közösséget gyarapítjuk. Ez a város a mi városunk, ez a közösség életünk valamennyi fontos élményét és eseményét esszenciaként foglalja magába.



A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Kaposvár polgármestere hangsúlyozta: bár sokat dolgoztunk, még nem értünk a munkánk végére. De dolgozunk, és jó eséllyel reménykedhetünk abban, hogy nem vesztesei, hanem nyertesei leszünk a 21. századnak. Azon kell munkálkodnunk, hogy a következő évtized Kaposváron a gazdaság további erősödésének, a növekvő béreknek, a népesség növekedésének, az egészség megőrzésének és az olcsóbb energiának, környezetünk megóvásának az évtizede legyen. Ha így teszünk, a nemzet hálás emlékezete elkísér majd bennünket és gyermekeinket is az utánunk következő századokban.

Nézzék vissza az ünnepi megemlékezést!

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kaposvári ünnepi megemlékezései

Élőben a Kossuth térről!

Címkék: március 15., szita károly, politika, kaposvár