A biztonság korunk egyik legnagyobb értékévé vált, kezdte beszámolóját a városi rendőrkapitány, dr. Heffer Attila. A bűncselekmények száma évtizedek óta első alkalommal esett ezer alá. 2018-ban 942 történt és 80 százalékos volt a nyomozáseredményesség.

Csökkent a kiemelt bűncselekmények száma, valamint a szabálysértés is. Viszont több volt tavaly a közlekedési baleset és nőtt az ittas vezetések száma. Összességében a kaposvári közbiztonság jól alakult az elmúlt évben.

- Azt gondolom, hogy mindenki biztonságban érezheti magát. Nem voltak szélsőséges, hosszú, súlyos bűncselekmények Kaposváron, amelyek megingatták volna az alapvető közbiztonságot. Ehhez hozzájárult a térfigyelő rendszer, ehhez hozzájárult a mi munkánk, és hozzájárult ahogy elmondtam a jogkövető embereknek a magatartása is – tette hozzá dr. Heffer Attila, városi rendőrkapitány.

A megyei főkapitány, Molnár Gábor elmondta: felderítési eredményesség területén országosan a legjobb Kaposvár, és más területen is az élbolyhoz tartozik.

Tavaly Kaposváron csökkent a tűzesetek és a műszaki mentések száma is. A városi tűzoltóparancsnok, Róth Zoltán elmondta, illetékességi területükön 270 tűzhöz és 403 műszaki mentéshez riasztották őket. Nagy hangsúlyt fektettek a megelőzésre és a tájékoztatásra is.

A katasztrófavédelem terén elért eredmények az állampolgárokkal és a társszervekkel közös munkának köszönhetőek.

- Én örülök annak, hogy a tűzesetek száma, a műszaki mentések száma csökken Kaposvár tekintetében, hiszen ez azt jelenti, hogy az állampolgárok fegyelmezettebbek, jogkövetőbbek és egy kicsit hadd tulajdonítsam önmagunknak is, hogy a kommunikáció, amit az állampolgárok felé igyekszünk eljuttatni az egyre inkább célt ér – mondta Wéber Antal, megyei katasztrófavédelmi igazgató.

A megyei parancsnok a jövőben is kéri a lakosság segítségét minden olyan esetben, amikor tüzeket látnak, vagy műszaki problémákat tapasztalnak.

Címkék: közbiztonság, közgyűlés, katasztrófavédelem, rendőrség, politika