Kaposvár napjainkban egy erős, biztonságos és sikeres város, az évszázad fejlesztései programjának pedig egyetlen végső célja van, az, hogy a kaposváriak jobban éljenek - mondta ma délután a tavalyi évet értékelő és az idei célokat megfogalmazó beszédében a város polgármestere.

Szita Károly ezúttal négy nagyobb területről szólt részletesebben. A munkaügyi adatok kapcsán arról beszélt, hogy a teljes foglalkoztatottság elérése már nem csupán álom, viszont a bérek tekintetében jelentősen előre kell lépnünk.

A Gyarapodó Kaposvárért program pedig a fiatalok gyermekvállalását és családalapítást támogatja azért, hogy több gyermek szülessen, mint ahányan elmennek közülünk. Cél az is, hogy 2030-ra a somogyi megyeszékhely legyen az egyik legegészségesebb magyar város. Ennek elérése érdekében egy új program is indul.

A zöld és okos város programja pedig már el is indult, amelynek révén, a klímavédelem szempontjait szem előtt tartva, csökken az energiafüggőség és a közüzemi díjak továbbra is alacsony szinten tarthatók.

Az évértékelőt vissza is nézhetik teljes egészében!

Kellő szerénységgel és mértéktartással ugyan, de mondjuk ki: a mögöttünk hagyott közel 10 év bizony jól sikerült. Talán azt is bevallhatjuk, hogy jobban, mint ahogyan vártuk – fogalmazott csütörtöki évértékelőjén Szita Károly polgármester.

A Kaposvár Polgáraiért Egyesület felkérésére immáron tizedik alkalommal megtartott előadáson a megyeszékhely vezetője a mögöttünk hagyott esztendők legfontosabb történéseinek összegzésén túl vázolta az előttünk álló időszak főbb terveit is.

A mostani évtized a válság legyőzésének és egy újabb sikeres korszak alapjainak lerakásáról szólt. A következő évtized pedig a gazdaság további erősödésének, a növekvő béreknek, a népesség növekedésének, az egészség megőrzésének és az olcsóbb energiának, környezetünk megóvásának az évtizede lesz - hangsúlyozta Kaposvár polgármestere.

A Szivárvány Kultúrpalotában tartott esten felszólalt Dr. Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója is.

Kaposvár a miénk, kaposváriaké, s nem engedjük, hogy a mi akaratunk ellenére bárkik is a saját képükre formálják a várost, hiszen itt mindennek továbbra is bennünket, kaposváriakat kell szolgálnia – emlékeztetett Szita Károly a dübörgő válság idején, 2010-ben megfogalmazott ambiciózus tervekre.

null

Nagy célokat tűztünk ki magunk elé. Kaposvár történelmének eddigi legnagyobb fejlesztési programját kezdtük meg és folytatjuk ma is. A cél nem kisebb, mint az, hogy a beruházások végeztével a kaposváriak jobban, még európaibb körülmények között éljenek. Örömmel és nem kis büszkeséggel mondom, hogy már érzékelhetők az eredmények! Kaposvár ma erős, biztonságos és sikeres város, s ebben kiemelt szerepük van a kaposvári polgároknak és szervezeteknek – fogalmazott a város polgármestere.

Munkahelyek már vannak, a teljes foglalkoztatottság elérése nem csupán álom már, viszont a bérek tekintetében jelentősen előre kell lépnünk. A kaposváriaknak többet kell keresniük, magasabb fizetést kell kapniuk, mert különben a jó szakemberek itt hagynak bennünket – figyelmeztetett Szita Károly. A polgármester hozzátette: elsősorban a magasabb bérek elérését szolgálja a Kaposvárt az autópályával összekötő, jó ütemben épülő M67-es gyorsforgalmi út, s az elkövetkező egy-két évben olyan új üzemek és gyárak fognak a megyeszékhelyre települni, amelyek fölfelé húzzák majd a kaposvári béreket. Ezek eredményeként elérhető az a cél, hogy a kaposvári bérek a nagyvárosok béreinek első felébe tartozzanak.

Bár egy önkormányzat nyilván nem szólhat bele a fiatalok életébe, gyermekvállalási tervébe, ám tehet azért, hogy a ma még csak vágyott gyermekek világra is jöjjenek. Ezért indítottunk új támogatási programot Gyarapodó Kaposvárért elnevezéssel. Mert igenis segíthetünk a biztonságot nyújtó otthon és munkahely megteremtésében. A házasság sem ment ki a divatból, a szülési kedv is nő városunkban. De a népesedésben még nem állunk elég jól. Évente 400 gyermek születik, de idős polgáraink közül 800-an itt is hagynak bennünket. A célunk nem lehet kisebb, mint hogy 2030-tól már több gyermek szülessen, mint ahányan elmennek közülünk. Ezért Kaposvár a jövőben még többet fog költeni arra, hogy egyre többen láthassák meg a napvilágot a városban, s hogy a kaposváriak közössége tovább gyarapodhasson. Célunk elérését nagymértékben segíti majd az Orbán Viktor kormányfő által a hétvégén bejelentett újabb családvédelmi akcióterv – mondta a városvezető.

null

Van-e nagyobb feladat, mint egészségesnek lenni? Van-e nagyobb feladat, mint hozzásegíteni polgártársainkat az egészség nyújtotta biztonsághoz? Boldog és mosolygós családokat, férfiakat és nőket, derűs időseket látni – tette fel a kérdést Szita Károly. – Tudom jól, az egyik legnagyobb feladat előtt állunk. Nagyobb előtt, mint amit a Németh István Programmal vállaltunk, s most teljesítünk. Olyan program indítását kezdeményezem, amelynek eredményeként Kaposvár 2030-ra az egyik legegészségesebb városa lesz Magyarországnak. Hamarosan meg fogjuk alakítani Kaposvár Egészségi Tanácsát, és megkeresünk minden kaposvári polgárt, hogy megosszuk velük gondolatainkat, terveinket, s viszont kérjük javaslataikat, ötleteiket, bölcsességüket. Kaposvár minden polgárához eljuttatjuk a legalapvetőbb és az egyes korosztályok számára speciálisnak tekinthető szűrőprogramokat. Mert mást kell figyelnünk a gyermekeknél, a fiataloknál, a felnőtteknél és az időseknél. Mást a nőknél és mást férfitársaimnál – fogalmazott a polgármester.

A 21. századi Kaposvár zöld és okos város lesz, amely mindent megad majd polgárainak, amire szükségük van, s ami az egészségüket, boldogságukat, kényelmüket és biztonságukat szolgálja. Ennek részeként olyan kaposvári energiapolitika építésébe kezdtünk, amely garantálja az ellátás biztonságát, a kiszámítható és megfizethető árakat és a természeti környezet megőrzését. Célunk nem kisebb, mint hogy 2030-ig leküzdjük energiafüggőségünket, s az alternatív energiák hasznosításával a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjük el, csökkentve a károsanyag-kibocsátást és növelve a még olcsóbb energiaforrások használatát – mondta a polgármester.

Szita Károly hangsúlyozta: az energetikai beruházásoknak a klímavédelem mellett pénztárcánkat is érintő haszna is van. Ha ugyanis ezekbe nem vágtunk volna bele, akkor ma akár duplájába is kerülhetne a buszjegy és a buszbérlet. Ha továbbra is földgázzal fűtöttük volna a fürdőnket, ma kétszerese lenne a belépő. Ha annak idején nem fúrunk saját kutakat, s maradunk a DRV-nél, ma legalább két és félszer többet kellene fizetnünk az ivóvízért. S ha nem bővítettük volna, és nem bővítenénk ma is távhőhálózatunkat, bizony, azon a téren is drágulásra kellene számítani, több mint 60%-kal drágább lenne a távhődíj. Ha pedig még ma is csak leraknánk a szemetet, és nem hasznosítanánk újra, akkor a hulladékszállítás díja is lényegesen drágább lenne.

Ehelyett mi az ellátás biztonsága mellett továbbra is tartjuk az alacsony és megfizethető árakat, hogy Kaposvár ezután is az ország egyik legolcsóbb közszolgáltatását nyújtó városa legyen. Ma még reális cél, hogy sikeres klímastratégiával környezetünk megóvása, versenyképességünk javítása és a javuló életminőség egyidejűleg biztosítható legyen. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy amit közösen megálmodtunk, azt meg is valósíthatjuk – összegzett Szita Károly.

Címkék: évértékelő, szita károly, politika, kaposvár