Az úgynevezett ELENA program révén a településeken található valamennyi középületet megújuló energiaforrással, napelemmel láthatnak el, energiatakarékosra cserélhetik a közvilágítás fényforrásait, szabályozható lesz a világítás és mérőműszereket is telepíthetnek.

Ezek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy továbbra is alacsony szinten lehessen tartani a közszolgáltatások árát, mondta Szita Károly polgármester a mai közgyűlésen.

- Hat város mintegy 60 milliárd forintot fog elkölteni energia hatékonyságra, energia korszerűsítésre, klímavédelemre, amelynek az egyik eredménye az lesz, hogy olcsóbban tudjuk tartani az árakat. A másik eredménye az lesz, hogy a megújuló energiákat amikor nincs rá szükség, akkor tárolni is tudjuk és amikor kell, akkor igénybe tudjuk venni - tette hozzá Kaposvár polgármestere.

Hasonló célt szolgál az a ma elfogadtott előterjesztés is, amely Kaposvár hosszútávú környezetvédelmi programjáról szól. A tervezet az itt élők egészségi állapotának és életminőségének, valamint a városban lévő környezeti elemek minőségének javítását szolgálja.

- A környezetvédelem minden részletére kitér, így a levegőre, a zajra, a hulladékra, a talajra is. Átfogóan megvizsgáltuk a város állapotát, kiemeltük azokat a programokat, amik már megvalósultak és hozzájárultak a környezetvédelemhez és nyílván azokat a célkitűzésket, amikért tettünk, például a klímavédelemért, hiszen nemzetközi kezdeményezéshez is csatalkoztunk - mondta Kovács Katalin, környezetfejlesztési igazgató.

A mai közgyűlésen egyebek mellett szó volt a rezsicsökkentés kapcsán a tűzifa kiosztásáról is. Szita Károly polgármester elmondta, jelenleg a tüzelő felaprítása folyik és a kiszállításról is gondoskodik az önkormányzat.

Címkék: politika, december, közgyűlés, kaposvár