LIFE, azaz élet annak a környezetvédelmi programnak a neve, ami jövő januárban indul a magyar nagyvárosokban. 11 településen mérőállomásokat hoznak majd létre, hogy pontos képet adjanak az országrész légszennyezettségéről.

- Ötmilliárd forintról rendelkezhetünk, hogy mérőállomásokat tudjunk kiépíteni. Január elsejétől 2026-ig egy olyan programot hajthatunk így végre, amely felméri az egész országot, a levegőnek az áramlását, domborzatokat, hogy még hatékonyabban tudjuk azt a levegő tisztasági tervet aktualizáni, ami azt az eredményt fogja hozni, hogy valamennyi magyarországi településen tisztább lesz a levegő - tette hozzá Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

A környezetvédelmi törekvéseket az agrárminisztérium már több kezdeményezéssel támogatta, így például folytatódik a helytelen, levegőszennyező tüzelési szokásokat bemutató Fűts okosan! kampány és a szociális tűzifa osztás is.

null

Utóbbinál a miniszter bejelentette: idén sem emelkedhet a tűzifa ára, az erdőgazdaságoknak a tavalyi áron kell kibocsátaniuk azt a fűtőanyag-mennyiséget, amelyet az önkormányzatok igényeltek a rászorulóknak.

- Ezzel is azt szeretnénk elérni, hogy a rendelkezésekre álló támogatásokból minél több és jó minőségű tüzelőanyagokhoz tudjanak jutni az emberek, így is hozzájárulva ahhoz, hogy a levegő tisztaságát, a környezetünk biztonságát fokozni tudjuk - mondta Nagy István, agrárminiszter.

Az egyeztetéseket követően megállapodtak arról is, hogy mind a 23 megyei jogú városban egy nagyszabású termelői piac fejlesztési programot is indítanának a közeljövőben.

Azt szeretnék elérni, hogy a lakosság 21. századi körülmények között, minél több helyi terméket tudjon megvásárolni a termelői piacokon.

Címkék: nagy istván, agrárminiszter, mjvsz, szita károly, megyei jogú városok szövetsége, politika