2015 őszén a Somogy megyei Zákánynál és Barcsnál bő egy hónap alatt 150 ezernél is több migráns lépte át az országhatárt. Az illegális bevándorlást aztán az október közepén felállított határzár megállította. Legalábbis Magyarország déli határain. Európába ugyanakkor még mindig tömegével érkeznek migránsok és az Unió kötelező betelepítési kvótarendszere is állandó napirenden van. A kormánypártok ezért is tartották fontosak az alaptörvényben rögzíteni, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be - mondta a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely: "Úgy gondoljuk, hogy az alkotmánymódosítás és a "Stop Soros" törvénycsomag elfogadása Magyarország szuverenitását és Magyarország biztonságának garantálását szolgálja, az a célunk, hogy a gyakorlati működése a jogszabályoknak, illetve az elfogadott alkotmánymódosítás gyakorlati alkalmazása az kizárja azt, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon."

fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az alaptörvény tegnap elfogadott módosításával az állam minden szervének kötelességévé vált az ország védelme.

"Örülök az alkotmánymódosítsának, nem kell hogy bejöjjenek, nem kívánjuk őket látni se" - mondta stábunk kérdésére egy kaposvári asszony. Hasonlóan vélekedett egy másik járókelő is: "Örülök neki, hogy nem jöhetnek be ..."

Az alaptörvény hetedik módosítását szerdán az országgyűlés 159 igen és 5 nem szavazattal hagyta jóvá. A módosításra a kormánypártok mellett a Jobbik frakciója, valamint egy független és egy nemzetiségi képviselő szavazott igennel.

Nemmel voksolt egy LMP-s képviselő és a Párbeszéd-frakció tagjai. Az MSZP, az LMP és a DK képviselői nem szavaztak.

Címkék: alaptörvény, alkotmány, illegális bevándorlás, migráns, biztonság, politika