Rekordösszegű fejlesztési pénzekből indultak beruházások az elmúlt években a magyar nagyvárosokban. Kaposváron például a Németh István Program részeként például átépítik a Csiky Gergely Színházat, az országban elsőként közlekedési központ épül a városban, emellett gyorsforgalmi lesz a 67-es út. Ezeknek, illetve az ezekhez hasonló fejlesztéseknek a célja mindenütt az, hogy szebbek és élhetőbbek legyenek a települések. A többi között a fejlesztések folytatásáról is szó esett ma a Belügyminisztériumban, ahol a tárca és a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetői tartottak megbeszélést. A fórumon a önkormányzatok és az állam együttműködésének megerősítése és az idei költségvetés is napirendre került.

- A kormány alapvetően fontosnak tartja azt hogy jól működjenek az önkormányzatok, hogy stabilak legyenek az önkormányzatok, hiszen nélkül nagyon nehezen lenne elképzelhető egy jól, stabilan működő ország - mondta a Belügyminisztérium államtitkára, Pogácsás Tibor.

Sajtótájékoztatót tart Dr. Cser-Palkovics András, társelnök, Megyei Jogú Városok Szövetsége; Szita Károly, elnök, Megyei Jogú Városok Szövetsége és Pogácsás Tibor, államtitkár, Belügyminisztérium
Sajtótájékoztatót tart Dr. Cser-Palkovics András, társelnök, Megyei Jogú Városok Szövetsége; Szita Károly, elnök, Megyei Jogú Városok Szövetsége és Pogácsás Tibor, államtitkár, Belügyminisztérium

A mai megbeszélésen elhagzott: a nagyvárosok fejlesztései menetrend szerint haladnak, most azok vonzáskörzetein a sor. A cél a többi között a munkahelyteremtő beruházások mellett, a fenntartható megoldások alkalmazása.

- Én úgy gondolom, hogyha ezeken a témakörökön a következő hónapokban végig tudunk menni, akkor ugyanúgy mint az előző években, a nyitott kérdésekre válaszokat találunk, ez pedig ezeknek a településeknek és az ott élőknek a fejlődését és az élhetőség további javulását, egyfajta okosvárossá és élhető várossá való előrelépését fogja jelenteni - árulta el a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke, Dr. Cser-Palkovics András.

Egy modern élhető város és a fejlesztések legfontosabb feltétele ugyanakkor a biztonság. Erről már Szita Károly beszélt, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként. Kaposvár polgármestere előbb köszönetet mondott a belügyminiszternek azért, hogy a migrációs válság idején megvédték Magyarországot, egyben fel is ajánlotta a városok segítségét és támogatását egy esetleges újabb válság idejére.

- Egyben segítségünket is ajánlottuk fel, hogyha az önkormányzatok tudnak valamit tenni, akár infrastruktúrában, akár másba, segítséget tudnak adni miniszter úrnak a migrációval, illegális bevándorlással való küzdelemben, akkor azt tőlünk megkapják - tette hozzá, Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

Szita Károly azt is elmondta: ez a mai egy látogatássorozat első állomása volt. A Megyei Jogú Városok Szövetsége a tervek szerint valamennyi minisztert felkeresi majd, elsősorban azért, hogy a következő évek közös feladatairól beszéljenek.

Címkék: mjvsz, tárgyalás, Szita Károly, politika