Fontos határidő járt le tegnap az április nyolcadikai országgyűlési választásokkal kapcsolatban. A jelölőszervezeteknek, pártoknak és egyéni indulóknak tegnap délután négy óráig kellett leadniuk a korábban felvett ajánló szelvényeiket. Nekik ötszáz érvényes ajánlást kellett a megadott időpontig összegyűjteni, ahhoz, hogy nyilvántarásba vegyék őket és indulhassan a választásokon. A megmaradt ajánlóíveket ma délután négy óráig kellett leadni. Aki ezt elmulasztotta, pénzbüntetésre számíthat.

Kaposvár jegyzőjéről, dr. Csillag Gábortól megtudtuk, hogy Kaposváron összesen 41 szervzet kezdte meg az aláírásgyűjtést. A 41 szervezetből összesen 18-an tudták összegyűjteni a kellő aláírást, közülük kettő független jelölt, 16 pedig politikai párt jelöltje.

MTI/Czeglédi Zsolt
MTI/Czeglédi Zsolt

A valasztas.hu adatai alapján országosan 2991 egyéni választókerületi jelöltjét tartanak nyilván, ebből 89 független, a többit összesen 74 jelölőszervezet állította. A választási bizottságok 1265 jelöltet már nyilvántartásba vettek: közülük 28-an függetlenek, a többiek 60 jelölőszervezethez tartoznak. Összesen 428 jelölt nyilvántartásba vételét tagadták meg, ebből 8 független, a többieket 53 jelölőszervezet állította. A választástól már visszalépett 3 független jelölt, valamint további 33 párt 50 jelöltje.

A jelöltek száma az alábbi módon oszlik meg az induló nagyobb országos pártok tekintetében:

Fidesz-KDNP: 106
Jobbik: 104
LMP: 101
Momentum Mozgalom: 66
MSZP-Párbeszéd: 58
Magyar Munkáspárt: 48
DK: 46
Összefogás Párt: 45

Címkék: jelölt, határidő, választás, politika, Kaposvár