Gelencsér Attila országgyűlési képviselő irattartó szekrényt ajándékozott a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Somogy Megyei Szervezetének a fogyatékos emberek világnapja alkalmából. A világnap azokra az embertársainkra hívja fel a figyelmet, akiknek az életéből fontos képességek hiányoznak, és ránk van szükségük, hogy ennek ellenére kiteljesedhessenek. Ez a nap arra is rámutat, hogy segítsünk fogyatékkal élő társainknak, és vegyük észre, amit tőlük kaphatunk - mondta a képviselő.

Fogyatékossággal is lehet teljes életet élni, ehhez az állam segítségére és az egyén akaratára együtt van szükség. A jó kormányzati politika célja, hogy lehetőségeket teremtsen olyanoknak, akiknek kevesebb lehetőség jutott az életben. A magyar kormány aranytartalékként tekint a fogyatékkal élőkre, csakúgy, mint a nyugdíjasokra vagy a gyerekekre.

Magyarország kiemelt figyelmet fordít a fogyatékossággal élők közösségére, és a kormány azon dolgozik, hogy a társadalom teljes értékű tagjainak érezzék magukat. Az állam feladata elsősorban az, hogy az esélyteremtés mellett lehetővé tegye számukra a teljes körű életet a társadalomban. Fontos ez, mert hazánkban a társadalom mintegy 10 százaléka él valamilyen fogyatékossággal.

Gecsa Sinosz

Az elmúlt években igyekezetünk tenni a megváltozott munkaképességű emberek élethelyzetének javításért, hogy aktív életet élhessenek. Ennek köszönhetően csaknem 80 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik jelenleg Magyarországon. 2016-ban 5,1 milliárd forinttal növeltük a foglalkoztatási rehabilitáció keretében a bértámogatás összegét, amely így közel 40 milliárd forint.

Azoknak a cégeknek, amelyek egy bizonyos létszám fölött nem foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű embert, rehabilitációs hozzájárulást kell fizetni. Az infokommunikációs akadálymentesítést 4 milliárd forintos pályázattal segítettük, a Lehetőségautó programmal pedig négyezer fogyatékossággal élő jutott gépkocsihoz. Az Erzsébet Program segítségével szintén négyezer fogyatékossággal élő honfitársunk kapott kedvezményes üdülési lehetőséget.

Gelecsér Attila hozzátette, mérföldkő, hogy Magyarország 2009-ben a világon elsőként ratifikálta a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezményt, amely szerint a siketeket megilleti a jelnyelv használatának joga az élet minden területén.

Címkék: SINOSZ, fogyatékkal élők világnapja, Gelencsér Attila, politika