A Petőfi utcai ovisok műsorával kezdődött ma az ünnepség a városháza dísztermében. A résztvevőket elsőként Kaposvár alpolgármestere köszöntötte. Oláh Lajosné azt is elmondta a szociális szférában csaknem 200-an dolgoznak a városban.

- Kaposvár lelkét az itt élők jelentik, kicsik és nagyok, nők és férfiak egyaránt, s Önök rendkívül sokat tesznek azért, hogy ez a lélek egészséges legyen, ahol sebzett, ott gyógyuljon, ahol sérülékeny, ott erősödjön – mondta a szociális szférában dolgozóknak Oláh Lajosné alpolgármester.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő pedig arról beszélt, hogy hazánkban több százezer emberről gondoskodnak az ágazat dolgozói.

A szociális területeken dolgozókat köszöntötték ma a városháza dísztermében. Szita Károly polgármester ünnepi beszédében kiemelte: kaposváriak közösségének egyik legfőbb erőssége, hogy tagjai számíthatnak egymásra.
A szociális területeken dolgozókat köszöntötték ma a városháza dísztermében. Szita Károly polgármester ünnepi beszédében kiemelte: kaposváriak közösségének egyik legfőbb erőssége, hogy tagjai számíthatnak egymásra.

Szita Károly köszöntőjében a virtuális világ és a valóság között feszülő ellentmondásokra hívta fel a figyelmet.

- Lépten-nyomon azt halljuk, s ezt látjuk gyermekeinknél és unokáinknál is, hogy épül egy virtuális világ, amelyben látszólag minden rendben, az akaratunk szerint zajlik, s ha vannak is problémák, azok megoldása rendkívül könnyű. Mintha az a világ nem akarna szembenézni a ténnyel, hogy a valódi élet ennél sokkalta bonyolultabb, az ember sokkalta kiszolgáltatottabb, s bizony gyakran igényli társai segítségét, egy szolidáris közösség támogatását. Mert a valódi életben, abban, amit Önök is közelről ismernek, egy-egy nehéz helyzetet nem old meg az, hogy ezrek lájkolják a Facebookon. Nem oldja meg az sem, hogy egy pillanat törtrészéig átjár bennünket az együttérzés. Nem oldja meg, hiszen a következő percben már egy másik történet kerül elénk, s aztán megint egy másik. Az a hivatás, amelyet Önök választottak, vagy amelyik Önöket választotta, ennél többet kíván. Jelentősen többet. Figyelmet, törődést, egy-egy bátorító szót, s persze hatékony segítőkészséget – mondta Szita Károly.

Kaposvár polgármestere hozzátette: - egy közösség csak akkor igazi közösség, ha számíthat mindenkire. Idáig még nem jutottunk el. Az ország sem, a nemzet sem. Kaposvár sem. De hiszem azt, hogy azzal a munkával ami önök végeznek előrébb jutottunk. -

Az ünnepségen elismerő okleveleket is átadtak. Így mások mellett Lenhofferné Salamon Éva munkáját is elismerték. Ő a kaposvári humánszolgáltatási gondnokság családsegítő és gyermekjóléti központjában dolgozik.

- Ezek az emberek valamennyien segítségre szorulnak. Azt gondolom, hogy ezt a munkát nem is a munkánknak hanem a hivatásunknak kell tekinteni, ahhoz hogy ezen a területen dolgozhatunk és megmaradjunk - árulta el Lenhofferné Salamon Éva.

 A szociális munka napja alkalmából elismerésben részesültek:

Ekker Erika házi gondozó, a Kaposvári Szociális Központ, Szociális Gondozási Központ munkatársa

Koósné Batykó Éva, a Kaposvári Humánszolgáltatási Gondnokság családsegítő és gyermekjóléti központ szolgáltató csoportjának csoportvezetője

Lenhofferné Salamon Éva a Kaposvári Humánszolgáltatási Gondnokság családsegítő és gyermekjóléti központ járási csoportjának csoportvezetője

Vajda József, a Kaposvári Szociális Központ Liget Időskorúak Otthonának gépkocsivezető-karbantartó-gondnoka

Továbbá köszöntötték a központi elismerésben részesült kollégákat:

Farkas Balázs, Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala szociális irodájának munkatársa "Pro Caritate" díjban részesült

Somlai Judit, Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala szociális irodájának munkatársa szociális munkáért díjat vehetett át.

Címkék: napja, szociális, munka, politika