A Kaposvári Törvényszék 2017. november hó 9. napján kelt végzésében megváltoztatta a Kaposmérői Helyi Választási Bizottság határozatát, és a helyi népszavazás kezdeményezésére vonatkozó kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívet hitelesítette.

A Kaposmérői Helyi Választási Bizottság határozatában elutasította annak az aláírásgyűjtő ívnek a hitelesítését, amelyen az INERT-INWEST Kft. hulladék-feldolgozó üzem létesítéséről tartandó helyi népszavazási kezdeményezésre vonatkozó kérdés szerepelt.

A határozat ellen bejelentett jogorvoslati kérelem alapján a Kaposvári Törvényszék döntésével az aláírásgyűjtő ívet hitelesítette. Eljárása során azt vizsgálta, hogy a helyi népszavazás tárgya a képviselő-testület hatáskörébe tartozik-e.

A bíróság döntésének indokolása szerint a feltenni kívánt kérdésben helyi népszavazás tartható. Az önkormányzat 100%-os tulajdonában álló Kft. gazdálkodásával kapcsolatos döntés az önkormányzati vagyongazdálkodás körében ugyanis a képviselő-testület hatáskörébe tartozik, másrészt a hulladékgazdálkodás kötelezően ellátandó önkormányzati feladat, amely a képviselő-testület döntését igényli.

A törvényszék határozata jogerős.

Címkék: hulladékfeldolgozó, kaposmérő, törvényszék, népszavazás, politika