Hiába csúfították el festékkel a padokat, virágtartókat vagy járdákat ismeretlenek, csak akkor indult rendőrségi eljárás ezekben az esetekben, ha a megrongált tárgy használhatatlan is lett. Ezt a gyakorlatot elégelte meg Kaposvár.

- Panasszal fordultunk az ügyészséghez, leírtuk azt, hogy nem tudjuk elfogadni azt a jogértelmezést, hogy bárki a tulajdonos hozzájárulása nélkül összefesthet, lefesthet akár önkormányzati tulajdonban lévő ingóságokat, járdafelületeket, akár magántulajdonban lévő dolgokat anélkül, hogy ez bármiféle szankciót kapna - mondta Dr. Csillag Gábor, főjegyző.

Kaposvár és a városlakók ugyanakkor rengeteg időt és pénzt fordítanak arra, hogy környezetük szép legyen. Ezért döntöttek most úgy a képviselők, hogy a köztulajdon védelme érdekében szigorítják a helyi rendeletet.

Az MSZP-s Pintér Attila szerint azonban el kellene kerülni, hogy emiatt a szabad véleménynyilvánítás lehetősége sérüljön. Szita Károly polgármester úgy fogalmazott: bármilyen módon lehet tiltakozni. De rongálni nem.

- Lehet kutyát, békát kiabálni a kormányra. Lehet transzparenseket hordozgatni, lehet zászlókat lobogtatni, kiabálni, ordibálni, hangosan beszélni, de rongálni nem lehet. Azt amit létrehoztak ebben a városban a kaposváriak, azt nem teheti tönkre senki - tette hozzá Kaposvár polgármestere.

A képviselők többsége is a köztulajdon rongálása ellen szólalt fel.

- Ez az előterjesztés arról szól, hogy Kaposvár területén az évtizedeken keresztül nehéz munkával felépített közterületeken található villanyoszlopok, szemetesedények, kandelláberek, parkoló órák, korlátok, padok és egyéb díszei a közterületeknek ne kerüljenek rongálás alá, ne lehessen azokat összefesteni, kikenni, összefirkálni, összematricázni - válaszolta Pintér Rómeó, önkormányzati képviselő.

A Városháza előtt a közgyűléssel egyidőben tartott sajtótájékoztatót a Magyar Kétfarkú Kutyapárt kaposvári elnöke és az MSZP városkörnyéki szervezetének elnöke. Azt mondták: a festéseket tovább folytatják.

- Vannak egyedi módszereink. Igazoltatni fognak minket, megbüntetni viszont nem, ugyanis legális módon tudjuk ezt csinálni. Nagyon precíz a csapat, minden ki van találva. Kipróbáljuk elsején hogy, miként is működik ez a rendszer - mondta Tóth Barna, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kaposvári elnöke.

A rendelet értelmében, aki a közvagyont ilyen módon rongálja, azt a maximális kiszabható bírsággal sújtják majd. Nem lehet tehát festékszóróval, filccel, vagy olajfestékkel összekenni az utcabútorokat, virágtartókat vagy a járdát. A gyerekek krétarajzai viszont nem tiltottak.

Címkék: közgyűlés, rendelet, szigorítás, közterület, politika, kaposvár