Kaposvár polgármestere pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az utóbbi hetek történései azt mutatják, hogy Brüsszel nem tett le a kényszerbetelepítés tervéről, sőt fel kívánja azt gyorsítani, de ezt a magyar polgármesterek nem engedhetik meg. Szita Károly kiemelte: az október 2-ai népszavazáson kivétel nélkül valamennyi magyar település elsöprő többséggel azt mondta, nem kér a kényszerbetelepítésből.

Az MJVSZ elnöke bejelentette: a polgármesterek közös fellépését kezdeményezi a brüsszeli kvóta ellen, hozzátette: pénteken megfogalmazott egy levelet Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság (EB) elnökének, ebben arra kéri, hogy hallja meg a magyar emberek hangját, a migránsok behívása és szétosztása helyett az európai emberek és a határok védelméről gondoskodjon.

Szita Károly jelezte, a következő napokban megkeresi a polgármestereket azzal, csatlakozzanak aláírásukkal a levélhez, hogy közösen védjék meg a magyarországi falvakban, városokban élőket.

Az MTI kérdésére elmondta: várhatóan november közepén küldik el a levelet az EB elnökének. A politikus hangsúlyozta: hisz abban, hogy közösen el tudják érni, vegyék figyelembe a magyarok akaratát.

Kaposvár polgármestere azt is mondta: 26 évvel ezelőtt kapták meg a falvak és városok az önrendelkezés jogát, azóta eldönthetik, milyen jövőt szeretnének; azt megelőzően negyven évig megmondták, ki mit csináljon, függetlenül attól, akarta-e.

"Nem akarjuk, hogy ez visszajöjjön és megint mások mondják meg nekünk, Magyarország településein élőknek, hogy mit kell csinálnunk" - fogalmazott Szita Károly.

Címkék: Juncker, kényszerbetelepítés, Európai Unió, népszavazás, kvóta, Szita Károly, polgármester, politika