A magyarok sohasem mondanak le a szabadságról, nem törődnek bele az elvesztésébe, és a legreménytelenebb helyzetben is elő tudják varázsolni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, vasárnap a budapesti Kossuth téren.

A kormányfő kiemelte: 1956 októberében Budapesten " a történelem menete fordulatot vett", a "megjövendölt kommunista világforradalom helyett kitört a kommunista világ elleni forradalom", és "megüzentük a Nyugatnak", hogy a Szovjetunió sebezhető.

null

Orbán Viktor hangsúlyozta: nekünk, magyaroknak van tehetségünk a szabadsághoz, mindig tudtuk, mit kezdjünk vele. Mindig egyszerű a kérdés: mi döntünk a magunk életéről vagy valaki mások - mutatott rá.

Andrzej Duda: a magyarok mindig számíthatnak Lengyelországra

A magyarok mindig a barátaink voltak, és a jövőben, a legnehezebb pillanatokban is mindig számíthatnak Lengyelországra - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök Orbán Viktor beszéde előtt.

A lengyel elnök kezdésként egy 1956-os forradalmi röpcédula szövegét idézte magyarul és lengyelül: "Lengyel-magyar barátságot/Jólétet és szabadságot!"

null

Elmondta, hogy a magyar forradalom előképének tekintett 1956. júniusi poznani munkásfelkelés résztvevői ugyanezt akarták: méltó életet és szabadságot, mindazt, amit a kommunizmus elrabolt tőlük. Hozzátette: a magyarok ennél is továbbmentek, a szovjet csapatok kivonását, függetlenséget, önrendelkezést, többpártrendszert követeltek.

Lengyelország büszke és hálás azért, hogy a magyar forradalmat segélyszállítmányokkal, véradással segíthette - hangsúlyozta Andrzej Duda.

Címkék: andrejz duda, beszéd, október 23., orbán viktor, budapest, politika