Rendkívüli ülésen döntött a kaposvári közgyűlés a gumihulladék-feldolgozó kapcsán a helyi népszavazás elrendeléséről, miután egy jobbikos képviselő megtámadta a képviselő-testület korábbi döntését. Augusztusban még arról határoztak a városatyák, hogy nem kell kiírni a referendumot, és feleslegesen elkölteni több mint 18 millió forintot egy okafogyott népszavazásra.

"Megdöbbentem, amikor megtudtam, hogy egy jobbikos képviselő megtámadta a közgyűlés korábbi döntését, majd kéz a kézben az MSZP-s politikusokkal egy okafogyott népszavazás elrendelését kezdeményezi az ellenzék" - mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere, aki hozzátette: annál nagyobb felelőtlenséget el sem tud képzelni egy képviselő részéről, mintsem hogy önös érdekei miatt közpénzzel játszadozzon. "A várost megosztotta a feldolgozó terve, ám ezt azonnal megszűntettük azzal, hogy szerződést bontottunk a beruházóval. Egyetlen közösségnek sem tesz jót, ha egy ügy tartósan megosztja tagjait, ezért léptem azonnal, s ezért nem lesz gumifeldolgozó Kaposváron" - tette hozzá Szita Károly.

Mivel nem épül meg az üzem, az arról szóló népszavazás is okafogyottá vált. Éppen ezért a közgyűlés augusztusban úgy döntött, hogy nem rendeli el a referendumot, s az önkormányzat nem költ el feleslegesen több mint 18 millió forintot. Az ellenzék ezzel nem értett egyet, és a döntést jogi okokra hivatkozva megtámadta, így a Kaposvári Törvényszék végzése szerint mégis meg kell tartani a referendumot. A népszavazást kezdeményező Pintér Attila közölte, amint a város elrendeli a népszavazást, annak kiírását azonnal meg is fogják támadni, mert ők sem akarnak népszavazást, akkor sem, ha éppen annak elrendelése mellett érveltek.

Mihalecz András képviselő a rendkívüli közgyűlésen elmondta, szerinte nevetséges, hogy kezdeményezik a referendumot, a demokráciáról beszélnek, miközben az október 2-i népszavazáson saját szavazóikat arra buzdították, hogy ne menjek el szavazni, ne éljenek az alkotmányos jogaikkal.

dr. Pintér Rómeó tanácsnok szerint cirkuszt csinál az ellenzék az ügyből, csak azért, hogy legyen egy témájuk, amely kapcsán beszélnek róluk az emberek.

Szita Károly végül elmondta: ez az ügy korábban sem a gumifeldolgozóról szólt, s ma sem arról szól. Sokkal inkább az ellenzéki képviselők azon vágyáról, hogy ne Szita Károly üljön a polgármesteri székben. Ennek a célnak az eléréséért pedig semmi sem drága nekik, sem a közösség megosztása, sem pedig több mint 18 millió forint közpénz felesleges elköltése. A polgármester hangsúlyozta: ezt a vágyat nem tudja teljesíteni, sok még a feladat, s csak most jön a java!

Címkék: gumihulladék-feldolgozó, népszavazás, képviselő, közgyűlés, Kaposvár, politika