A bíróság szerdai közleményében utalt arra: a közgyűlés augusztus 29-én azzal az indokkal utasította el az üzem létesítésével kapcsolatos népszavazás elrendelését, hogy az okafogyottá vált, mert az önkormányzat és a beruházó szerződést bontott, az eredeti állapotot visszaállították.

A törvényszék azonban hangsúlyozta, a közgyűlésnek nincs mérlegelési lehetősége, köteles elrendelni a népszavazást, ha annak kérdésére összegyűlt a jogszabályban előírt számú aláírás. Megjegyezte, hogy az ügyben jogorvoslati kérelem folytán vizsgálta a testületi határozat jogszerűségét.

Hozzátette: a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy a testület praktikus, költségvetési vagy egyéb szempontokat mérlegeljen a népszavazás elrendelése körében, erre hatáskörrel nem ruházza fel.

Még a népszavazás kezdeményezője sem lett volna jogosult kezdeményezése visszavonásával megakadályozni a népszavazás elrendelését - közölte a Kaposvári Törvényszék.

A bíróság rámutatott: kizárólag a törvényszéknek van jogszabályi lehetősége a helyi népszavazás elrendeléséről szóló határozat ellen esetlegesen benyújtott jogorvoslati eljárás során arra, hogy döntsön az okafogyottság kérdésében.

Szita Károly , Kaposvár polgármestere áprilisban jelentette be, hogy Homatech Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron kívánja felépíteni ötven embert foglalkoztató gumihulladék-feldolgozó üzemét.

A politikus akkor hangsúlyozta, olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül, amely a várost a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi. Szólt arról is, hogy somogyi megyeszékhelyen eddig sem kapott és ezután sem kap működési engedélyt olyan cég, amely a legkisebb veszélyt is jelentheti az egészségre.

Az ellenzéki pártok ugyanakkor nem sokkal a bejelentés után tiltakozásukat fejezték ki, és követelték, hogy a fideszes többségű önkormányzat vonja vissza a feldolgozó támogatásáról szóló döntést. Azzal érveltek, hogy a projekt kockázatos, féltik az emberek egészségét. Hiányolták az előzetes tájékoztatást és nehezményezték, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét.

A feldolgozó ellen több tüntetés is volt a városban, Pintér Attila, az MSZP városi elnöke, önkormányzati képviselő népszavazást kezdeményezett a beruházásról. Miután az akciót aláírásukkal támogató választók aránya meghaladta a népszavazás elrendeléshez szükséges 25 százalékot, a Homatech visszalépett az építkezéstől.

Címkék: gumifeldolgozó, népszavazás, politika, kaposvár